Чт, 2024-04-25, 10:48
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » Спецтеми: в Україні та в світі » В Україні » Ситуація в зоні АТО

Бойовики намагаються здійснити прорив на окремих ділянках фронту

В обстрілах позицій українських військ і цивільних об'єктів російсько-терористичні війська на Донбасі й далі застосовують важке піхотне озброєння (включаючи станкові автоматичні гранатомети, міномети, великокаліберні кулемети), також артилерійські системи.

На приморському (Маріупольському) напрямку бойовики відразу з кількох 82-мм мінометів типу 2Б9 "Волошка" обстріляли позиції українських військ в районі н.п. Широкине.

Цей же тип озброєння бойовики застосували для обстрілів позицій українських військ у районі н.п. Опитне і Водяне.

З мінометів калібру 82 мм і 120 мм терористи обстріляли позиції українських військ у районі станції Майорська і н.п. Авдіївка.

У районі н.п. Піски, Красногорівка і шахти "Бутівка" бойовики активно використовують автоматичні гранатомети типу АГС-17 "Полум'я" і великокаліберні кулемети типу "Корд". У ході обстрілів зафіксовано переміщення кількох груп терористів (до 20-25 осіб кожна) у бік Петровського району міста Донецька.

У районі н.п. Луганське, Лозове, Миронівське, Золоте і Ленінське терористи ведуть активні обстріли позицій українських військ з мінометів (120-мм і 82-мм) і іншого озброєння (автоматичні гранатомети АГС-17, кулемети НСВ-12,7 "Круча", "Корд", зафіксовано застосування зенітних установок ЗУ-23-2). Відзначається високий рівень координації вогневих груп бойовиків в цілому на Артемівському напрямку.

У районі Новотошківське-Кримське, а так само Щастя - Станиця Луганська триває активна діяльність диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ) терористів, за підтримки інтенсивного вогню мінометно-артилерійських підрозділів. Також командування формувань російсько-терористичних військ не припиняє спроб здійснити прорив на правому фланзі зазначеної ділянки. Всі активні дії формувань бойовиків припиняються вогнем у відповідь підрозділів сил АТО.

У районі н.п. Троїцьке чергова ДРГ противника (до 15 осіб) була виявлена ​​бойовою охороною сил АТО при спробі проникнути в тактичний тил українських військ. В результаті вогневого контакту ДРГ бойовиків пішла на тактичний відступ, повернувшись на контрольовану терористами територію.

У районі н.п. Гранітне відзначається посилене переміщення формувань терористів на передньому краї. Також в цьому районі зафіксовано кілька обстрілів позицій українських військ (в основному з мінометів і стрілецької зброї) з метою прикриття перегрупування сил.

На схід траси Маломиколаївка - Мирне - Успенка бойовики розгорнули відразу кілька "центрів бойової підготовки" і як мінімум 2 посилених батальйону (один з них - танковий). В даному районі зосереджена значна кількість бронетехніки і артилерії (до 25 танків двох основних типів (Т-64 і Т-72), 38 ББМ (різних типів, від БМП-1, 2 до БМП-97 "Постріл"), 22 РСЗВ і 16 гармат ствольної артилерії (в основному гаубиці Д-30), 12 одиниць САУ (2С1 і 2С3).

Всього протягом доби зафіксовано переміщення близько 40 транспортних одиниць бойовиків в окупованій зоні. В більшості своїй - одиночне переміщення автотранспорту або невеликих постачальницьких конвоїв по 2-3 автомобіля, рідше до 5 одиниць. Найбільш активні переміщення вантажного автотранспорту здійснюються в районі Луганська, північніше даного населеного пункту, а також від Краснодона та Свердловська на Луганськ, Красний Луч, Донецький "вузол".

Звернули на себе увагу наступні колони:

- Зафіксована автоколона з 12 одиниць між Лутугиним і Красним Лучом. У складі колони - кілька одиниць інженерної техніки (1 полкова землерийна машина ПЗМ-2, 2 інженерні розвідувальні машини ІРМ, 1 шляхопрокладчик БАТ-2 і 1 військовий екскаватор Е-305). Автоколона попрямувала в район Дебальцевого.

- На трасі Донецьк - Луганськ у районі Єнакієвого (поворот на Шахтарськ) зафіксована колона з 4-х ретельно задрапірованих трейлерів (за попередніми даними, здійснювалося перевезення зенітних ракетних комплексів типу ЗРК ТОР-М1) і 3-х вантажівок, у супроводі 2 БТР-80.

Переміщення бойової техніки і підрозділів.

- Зафіксовано перекидання в район на схід Ясинуватської розв'язки 4-х танків і 2-х БМП-2 бойовиків. Бронетехніка зайняла замасковані позиції.

- У район Спартака триває перекидання мінометних розрахунків. Терористи масово використовують автотранспорт не тільки для рокадного переміщення своїх сил і засобів, а й для різкого нарощування рівня мобільності та рухливості своїх вогневих груп. Зокрема, переважна кількість вогневих засобів бойовиків на ділянках з найбільшою інтенсивністю протистояння встановлені на транспортних платформах (в основному вантажні автомобілі).

- Частина бронегрупи бойовиків, що оперувала раніше між н.п. Первомайськ та Стаханов, висунулася у напрямку н.п. Донецьке та Фрунзе (6 танків і 6 ББМ). Група бойовиків з Алчевка (до 80 осіб), з танками і ББМ, зафіксована в районі н.п. Брянка.

- У район н.п. Єленівка здійснено перекидання від Старобешевого піхотного підрозділу терористів (всього до 50 осіб, з двома 120-мм мінометами і трьома вантажівками, 2 БТР-80 і 2 БМП-2).

- Терористи проводять ротацію своїх підрозділів на низці ділянок приморського (Маріупольського) напрямку. Відзначено прибуття з півночі і через кордон з РФ відразу кількох груп російських найманців (всього до 250 осіб складі кількох "підрозділів").

Терористи вели вогонь на Донецькому напрямку, а на Луганському - притихли

Бойовики вели вогонь з артилерії, мінометів, озброєння танків, кулеметів та стрілецької зброї по наших позиціях в районі Авдіївки, Опитного, Пісків, Водяного, Верхньоторецького, Веселівки Другої, Новоласпи, Старогнатівки, Щастя.

За даними прес-центру АТО, після опівночі загарбники застосовували тільки 120-міліметрові міномети. Під вогонь воєнних злочинців потрапили Піски, Гранітне, Авдіївка. По населеному пункті Кам'янка злочинці гатили ще й з 152-міліметрової артилерії. У напрямку Артемівська загарбники обстрілювали Лозове та Гранітне.

Зафіксовано один обстріл і на Маріупольському напрямку. Майже годину злочинці вели вогонь по Широкиному з 82-міліметрових мінометів, але, отримавши адекватну відповідь, мало не одразу почали запрошувати перемир’я.

Чи не вперше наші військові мали спокій на Луганському напрямку, лише в районі Щастя зафіксовано обстріл з мінометів.

Вночі активізувалися безпілотники загарбників. Їх було помічено у небі за маршрутами Сміле-Кримське, Сміле-Нижнє, Нижнє-Золоте, Маріуполь-Мілакіне, Фрунзе-Кримське, а також Широкине.

Взялися бандити і до своєї улюбленої варварської справи – обстрілів мирних населених пунктів. Вночі вони висувалися якомога ближче до наших позицій і вели вогонь по Комсомольську, вдаючи, ніби це українські військові обстрілюють підконтрольне терористам місто. Крім цього, загарбники стріляли по Гранітному і Водяному.

Згідно з Мінськими домовленостями, з 00.00 15 лютого в зоні АТО оголошено режим припинення вогню. Проте бойовики штурмували Дебальцеве (Донецька область), заявляючи, що вважають його "своєю територією".

17 лютого російсько-терористичні війська захопили частину Дебальцевого. При цьому ватажки бойовиків блокували в'їзд групи ОБСЄ в місто, що є грубим порушенням Мінських домовленостей.

18 лютого основні сили АТО в Дебальцевому з боями прорвалися з міста. Президент України Петро Порошенко повідомив, що це була "планова і організована операція".

За даними Генштабу, втрати українських сил при виході з міста становили 22 загиблих і 157 поранених, понад 90 потрапили в полон, 82 зникли безвісти.

19 лютого сили АТО повністю покинули місто.

Після цього Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про звернення до ООН і до Європейського Союзу про направлення в Україну миротворців. Також вирішено провести перегрупування армії з урахуванням нової лінії зіткнення в зоні АТО.

20 лютого бойовики повністю окупували Чорнухине (Луганська область).

21-22 лютого окупанти посилили штурм Широкиного, що біля Маріуполя. І навіть застосували проти сил АТО новий вид озброєння.

26 лютого, згідно з другим пунктом "Комплексу заходів з виконання Мінських угод", Збройні сили України почали відведення важкого озброєння від лінії розмежування на Донбасі.

Того ж таки дня заступник керівника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александер Гуґ повідомив, що важке озброєння відводять обидві сторони конфлікту.

При цьому директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс заявив, що "поки що всі заяви, які звучать з боку так званих "ДНР "та "ЛНР" про нібито відведення, нічим не підтверджені, це тільки слова..."

4 березня українська сторона почала другий етап відведення важкої техніки. Від лінії зіткнення самохідних артилерійських відтягнули установки 2С3 "Акація".

Президент України Петро Порошенко запевняє, що українські військовослужбовці готові повернути важку техніку на попередні рубежі в разі невиконання Мінських домовленостей.

У штабі АТО вже фіксують "ознаки підготовки ворога до подальших наступальних дій на маріупольському, артемівському і луганському напрямках".

5 березня українські військові почали третій етап відведення важкого озброєння від лінії зіткнення на Донбасі.

8 березня українська сторона в зоні проведення антитерористичної операції завершила четвертий етап відводу від лінії розмежування важкого озброєння.

При цьому силовики заявляють, що, незважаючи на відведення важкої артилерії, "оголяти передній край не будуть".

1 травня ватажок донецьких бойовиків Олександр Захарченко вкотре пригрозив наступом.

3 травня бандформування значно посилили вогневу активність і за кількістю обстрілів на добу повернулися до рівня, який існував до укладення Мінських угод.

Окупанти створюють на Маріупольському напрямку потужний "ударний кулак" з кількох десятків одиниць бронетехніки і до 3 тис. особового складу.

Категорія: Ситуація в зоні АТО | Додав: abel (2015-05-19)
Переглядів: 2879 | Теги: україна, ЛНР, АТО, ДНР | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]