Сб, 2024-04-20, 17:20
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » Спецтеми: в Україні та в світі » В Україні » Ситуація в зоні АТО

Бойовики спробували прорватися в районі Мар'їнки

За добу, 16 червня, бойовики російсько-терористичних угруповань 58 разів обстріляли позиції сил АТО та оселі мирних мешканців. При цьому 16 разів били з мінометів різних калібрів, зокрема й заборонених Мінськими домовленостями калібру 120 мм, а також тричі гатили з 122-мм гаубиць. Про це повідомляє прес-центр АТО на своїй сторінці у Facebook.

"Уночі проти середи підконтрольні російській владі злочинці не лише продовжили обстріли, а й здійснили спробу прориву. Після опівночі штурмова група чисельністю близько 30 бойовиків безрезультатно атакувала наші позиції в районі Мар’їнки", - йдеться у повідомленні.

Згодом під прикриттям 120-мм мінометів на штурм позицій українських військових пішло ще одне проросійське бандформування чисельністю щонайменше 150 злочинців. Інформація про результати зіткнення та втрати з обох боків уточнюється.

"Загалом за минулу ніч зафіксовано близько 40 випадків обстрілів сил АТО та об’єктів інфраструктури населених пунктів. Мар’їнку перед спробою прориву обстрілювали зі 120-мм мінометів та озброєння танків. Також з такого озброєнням обстрілювали Старогнатівку", - зазначили у штабі.

На Луганщині зі 122-мм гаубиць бойовики били по Оріховому й Новотошківці, з мінометів калібру 120 мм – по Золотому, з гранатометів – по Трьохізбенці.

Біля Артемівська 120-мм міни вибухали на позиціях сил АТО біля Троїцького. Там же гатив ворожий танк та вівся обстріл з переносної версії РСЗВ "Град".

Військові нейтралізували снайперську групу спецназу РФ у Станиці Луганській. Бойовики під виглядом мирних жителів пробираються на підконтрольну України територію

Російсько-терористичні війська на Донбасі продовжують активні обстріли позицій українських військ, в т.ч. з артилерії, 120-мм мінометів і бронетехніки. Відзначається зниження обстрілів в денний час і зростання активності - у нічний. На декількох напрямках активізувалися диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ) противника, повідомляє група "Інформаційний опір".

Протягом доби терористи проявляли особливу активність по всьому західному сектору Донецького напрямки. Позиції українських військ і цивільні об'єкти обстрілювалися в районі н.п. Опитне, Піски, Красногорівка, Мар'їнка, Авдіївка, Старогнатівка, Новомихайлівка. Терористи задіяли в основному 120-мм міномети і 122-мм артилерійські системи (противник активно використовує 122-мм САУ 2С1 "Гвоздика", які можуть оперативно змінювати вогневі позиції, використовуються артгрупи (батареї) по 3-4 установки, рідше по 5-6 установок). Зазвичай командування російсько-терористичних військ зосереджує на тій чи іншій ділянці вогонь відразу декількох артгруп- характерно для району Мар'їнки, Дослідного і південніше Донецька на ділянці Старогнатівка-Гранітне. У районі н.п. Мар'їнка знову зафіксована група снайперів бойовиків. Також в районі н.п. Мар'їнка зафіксовані зіткнення з піхотними групами бойовиків, які намагалися атакувати передові позиції сил АТО.

На даних ділянках в денний час противник здійснює обстріли в основному з піхотного озброєння - АГС-17, великокаліберних кулеметів, часто застосовуються мобільні установки з ЗУ-23-2 і 82-мм мінометами. Використовується відпрацьована схема: терористи невеликими групами по 10-15 осіб, використовуючи "зеленку", проникають на "нейтральну смугу" (у складі групи, як правило, - кулемет "Корд", 1-2 АГС-17 в розібраному вигляді або 82 -мм міномет), займають вогневу позицію і маскуються. Потім "група імітації" відкриває побіжний стрілецький вогонь по позиціях сил АТО з метою викликати у відповідь вогонь і виявити позиції українських військ. Потім першою групою з "нейтральної смуги" відкривається вогонь по виявленим цілям. Для прикриття відходу групи бойовики використовують мобільні 82-мм міномети і ЗУ-23-2.

На Приморському напрямку, в районі н.п. Широкино і на північний захід (включаючи ділянки в районі н.п. Павлопіль і Чермалик) протягом доби противник активно використовував 120-мм міномети і 122-мм артилерію (працювала т.зв. "Новоазовська" артгрупа- 6 гармат Д-30 і 8 САУ 2С1 "Гвоздика"). У денний час сили АТО зафіксували в "нейтральній смузі" і відкрили вогонь по декількох спостерігачах-коректувальниках супротивника. Спостерігалося переміщення бронетехніки бойовиків уздовж позицій (4 танки і до 10 одиниць ББМ).

На Артемівському напрямку зафіксовано посилення раніше оперували мінометних груп бойовиків 122-мм артилерією. Зокрема, на ділянці в районі н.п. Новгородське зафіксовано появу артдивізіону 2-х батарейного складу, всього вісім 122-мм гармат. У районі н.п. Миронівське і Золоте у вечірній час бойовики використовували танкові групи (по 2-3 танка) для ведення вогню по позиціях сил АТО, їх відхід прикривали 120-мм міномети.

У районі н.п. Кримське, Новотошковка, Щастя та Станиця Луганська бойовики вели обстріл із стрілецької зброї та АГС-17. У районі Трьохізбенка, за р. Сіверський Донець, зафіксовано бойове зіткнення бойової охорони сил АТО з ДРГ терористів, яка намагалася проникнути в тактичний тил українських військ.

У районі н.п. Станиця Луганська сили АТО успішними контрснайперськими діями нейтралізували снайперську групу російського спецназу (з боку росіян є втрати).

Зафіксовано переміщення від Харцизька на Іловайськ групи бойовиків (до 50 чол.) З 5 БМП (2 БМП-1 і 3 БМП-2) і 2 "Урал".

У Київському районі Донецька противник проводить перегрупування артилерії. Знаряддя по 2-3 од. перекидаються частково в Петровський район Донецька, частково - на південний напрямок. В основному перекидаються 122-мм гармати Д-30, зафіксована також перекидання 4-х гарматної батареї 152-мм гаубиць 2А65 "Мста-Б".

Зафіксована перекидання в Донецьк змішаної групи з 8 танків, 8 САУ (6 САУ 2С1 "Гвоздика" і 2 САУ 2С3 "Акація"), 25-26 одиниць ББМ.

У Луганську триває накопичення бронетехніки терористів (в Кам'янобрідському районі, район колишнього ЗРП, зосереджено близько 25 танків різною мірою боєготовності і 32-34 ББМ). У перебігу останніх діб на дану "базу" з південного напрямку прибуло ще 4 танки і 2 БТР-80.

У н.п. Артемівськ і Дзержинськ (територія, контрольована силами АТО) відзначається масове "повернення" під виглядом мирних громадян бойовиків, що воювали в "арміях ДНР і ЛНР". На "повернення" бойовиків місцева влада і правоохоронці не реагують.

Нагадаємо, 3 червня відбулися важкі бої в Мар'їнці, бойовики зробили кілька спроб штурму, накривши місто масованим обстрілам із забороненого озброєння.

Через широкомасштабний наступ бойовиків у районі Мар'їнки із застосуванням ними танків і самохідних артилерійських установок "Гвоздика" Збройні Сили України, попередивши всіх міжнародних партнерів, змушені були повернути з тилу відведену згідно з Мінськими угодами артилерію і застосувати її. У Генштабі ЗСУ зазначили, що українські військові прийняли бій і дали ворогові відсіч.

До 80 бойовиків було знищено і понад 100 - поранено. Окупанти також втратили до 10 одиниць бронетехніки.

З української сторони загинули четверо бійців і ще 39 зазнали поранень.

4 червня сили АТО провели зачистку Мар'їнки від бойовиків. Затримано 12 осіб, з-поміж них громадянина РФ.

8 червня диверсійно-розвідувальна група окупантів намагалася наблизитися до українських позицій, але отримала відсіч і зазнала значних втрат.

9 червня Сили АТО відвели все важке озброєння на встановлені відстані.

Категорія: Ситуація в зоні АТО | Додав: abel (2015-06-17)
Переглядів: 1378 | Теги: що там в ато | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]