Чт, 2024-03-28, 11:43
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » Спецтеми: в Україні та в світі » В Україні » Ситуація в зоні АТО

Українські військові мають достатньо сил, щоб стримати ворога. КАРТА

У сил антитерористичної операції достатньо сил, аби стримати наступ ворога в разі його активних наступальних дій.

У цьому на традиційному брифінгу у вівторок, 12 травня, запевнив речник Адміністрації президента України з питань АТО Андрій Лисенко, відповідаючи на запитання журналістів.

 За його словами, достеменна кількість танків ворога на Донбасі наразі невідома, однак сили АТО мають "озброєння і людей, які навчені знищувати броньовані цілі ворога".

Лисенко нагадав, що на території Луганської області і міста Луганська створено три потужні тилові бази забезпечення терористів, де зберігається бронетехніка бойовиків.

Також у Донецьку зосереджена велика кількість військової техніки, яку ховають у житлових кварталах, на промислових базах і в ангарах.

"Важко підрахувати кожну одиницю. Однак приблизну кількість ми розуміємо і, враховуючи розвідувальну інформацію, яку ми отримуємо щодоби, в нас достатньо сил і засобів, щоб стримати ворога в разі його активних наступальних дій", - запевнив Лисенко.

Лисенко розповів, що наприкінці святкових вихідних ситуація в зоні АТО залишалася по-бойовому напруженою. Наші воїни постійно перебувають у високій бойовій готовності і готові до виконання завдань із захисту Батьківщини. Водночас противник веде вогонь по наших позиціях зі 120-мм мінометів та 122-мм гармат, переважно на Донецькому напрямку.

На Маріупольському напрямку тривають провокативні обстріли українських позицій з боку бойовиків у районі с. Широкине. Зокрема, ворог веде вогонь зі 122-мм гармат, що розташовані поблизу с. Саханка. Активність противника зростає у другій половині дня, надто після заходу сонця.

На Донецькому напрямку активність противника вчора дещо знизилася. В районі аеропорту основні бойові дії розгорнулися увечері на дузі від Мар’їнки до Авдіївки. Бойовики активно використовували 120-мм міномети. В передмістях Горлівки та Світлодарська сталося кілька перестрілок зі стрілецької зброї.

На Луганському напрямку найбільш неспокійна ситуація зберігалася в районі н.п. Щастя і Станиця Луганська. Ворог вів вогонь по наших позиціях (переважно зі стрілецької зброї), й отримував адекватну відповідь.

За минулу добу внаслідок бойових дій троє українських військових загинули, одного було поранено. Цих втрат сили АТО зазнали переважно в районі Донецька, а також м. Щастя.

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ зафіксували тренування 50 бойовиків на межі територій, які тимчасово окуповані бандформуваннями.

Крім того, попри неодноразові заяви ватажків бандформувань про відведення важкого озброєння, 9-10 травня спостерігачі зафіксували рух важкого озброєння НЗФ. Зокрема, на територіях під контролем донецьких бойовиків зафіксовано рух 6 танків Т-72, 3 САУ, 3 "Градів", 3 зенітні установки й 3 – 152-мм артилерійські установки. На іншій ділянці, що неподалік лінії розмежування у Луганській області, спостерігачі побачили САУ, гаубиці, танки, "Гради" та зенітно-ракетні комплекси. Це вкотре демонструє, що бойовики порушують умови Мінських домовленостей і налаштовані на зрив мирного плану.

Згідно з Мінськими домовленостями, з 00.00 15 лютого в зоні АТО оголошено режим припинення вогню. Проте бойовики штурмували Дебальцеве (Донецька область), заявляючи, що вважають його "своєю територією".

17 лютого російсько-терористичні війська захопили частину Дебальцевого. При цьому ватажки бойовиків блокували в'їзд групи ОБСЄ в місто, що є грубим порушенням Мінських домовленостей.

18 лютого основні сили АТО в Дебальцевому з боями прорвалися з міста. Президент України Петро Порошенко повідомив, що це була "планова й організована операція".

За даними Генштабу, втрати українських сил при виході з міста становили 22 загиблих і 157 поранених, понад 90 потрапили в полон, 82 зникли безвісти.

19 лютого сили АТО повністю покинули місто.

Після цього Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про звернення до ООН і до Європейського Союзу про направлення в Україну миротворців. Також вирішено провести перегрупування армії з урахуванням нової лінії зіткнення в зоні АТО.

20 лютого бойовики повністю окупували Чорнухине (Луганська область).

21-22 лютого окупанти посилили штурм Широкиного, що біля Маріуполя. І навіть застосували проти сил АТО новий вид озброєння.

26 лютого, згідно з другим пунктом "Комплексу заходів з виконання Мінських угод", Збройні сили України почали відведення важкого озброєння від лінії розмежування на Донбасі.

Того ж таки дня заступник керівника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александер Гуґ повідомив, що важке озброєння відводять обидві сторони конфлікту.

При цьому директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс заявив, що "поки що всі заяви, які звучать з боку так званих "ДНР "та "ЛНР" про нібито відведення, нічим не підтверджені, це тільки слова..."

4 березня українська сторона почала другий етап відведення важкої техніки. Від лінії зіткнення самохідних артилерійських відтягнули установки 2С3 "Акація".

Президент України Петро Порошенко запевняє, що українські військовослужбовці готові повернути важку техніку на попередні рубежі в разі невиконання Мінських домовленостей.

У штабі АТО вже фіксують "ознаки підготовки ворога до подальших наступальних дій на маріупольському, артемівському і луганському напрямках".

5 березня українські військові почали третій етап відведення важкого озброєння від лінії зіткнення на Донбасі.

8 березня українська сторона в зоні проведення антитерористичної операції завершила четвертий етап відводу від лінії розмежування важкого озброєння.

При цьому силовики заявляють, що, незважаючи на відведення важкої артилерії, "оголяти передній край не будуть".

1 травня ватажок донецьких бойовиків Олександр Захарченко вкотре пригрозив наступом на Україну.

3 травня бандформування значно посилили вогневу активність і за кількістю обстрілів на добу повернулися до рівня, який спостерігався до укладення Мінських угод.

Окупанти створюють на Маріупольському напрямку потужний "ударний кулак" з кількох десятків одиниць бронетехніки і до 3 тис. особового складу.

Категорія: Ситуація в зоні АТО | Додав: abel (2015-05-12)
Переглядів: 3162 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]