Сб, 2024-04-20, 11:43
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2019 » Березень » 11 » "Гори", які в 100 разів вищі за Еверест знайшли в надрах Землі
14:37
"Гори", які в 100 разів вищі за Еверест знайшли в надрах Землі

В надрах Землі виявили загадкові утворення, що складаються з розпеченого мантійного матеріалу. Вони розташовані на глибині приблизно двох тисяч кілометрів під поверхнею, де нижня частина скелястої мантії стикається з розплавленим зовнішнім ядром.

Одне таке скупчення розташоване під Тихим океаном, інше – під Африкою і деякими областями Атлантики, повідомляє Earth & Space Science News.

Вперше про мантійні «міхурі» стало відомо в 1970 роки, коли вчені вперше випробували метод сейсмічної томографії – він дозволяє "проникнути" на багато кілометрів углиб землі.

Вони виявили, що приблизно на половині "шляху" між поверхнею і ядром знаходяться величезні зони, де хвилі переміщаються значно повільніше.

Про загадкове явище досі відомо не дуже багато. Але, як показали недавні дослідження, кожне таке «скупчення» приблизно в 100 разів вище за Еверест. Якби вони розташовувалися на поверхні планети, Міжнародній космічній станції довелося б переміщатися навколо них.

Фахівці прийшли до висновку, що "бульбашки" грають важливу роль в таких глибинних процесах, як тектоніка плит і вулканізм.

Можливо, в давнину вони підживлювали вулкан, чиї виверження ставали причиною масових вимирань на планеті, але це поки лише теорія.

Автори дослідження відзначили, що наступний крок – визначити приблизний склад скупчень. Але сучасна техніка поки не настільки досконала, щоб проникнути на таку глибину.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1533 | Додав: adminA | Теги: гори, земля, Надра, Еверест | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]