Пт, 2024-04-19, 02:57
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Листопад » 15 » Користь і шкода для здоров'я від пиття цикорію
00:32
Користь і шкода для здоров'я від пиття цикорію

цикорій Цикорій – це популярний напій, який називають здоровою альтернативою кави. Він продається у вигляді порошку і пасти в баночках. Вважається, що цикорій позитивно впливає на роботу нервової системи.

Регулярне вживання цикорію може допомогти знизити рівень цукру в крові, а також нормалізувати обмінні процеси в організмі, що сприяє зниженню маси тіла.

Чим корисний цикорій для травлення

Цілющі властивості цикорію обумовлені корисними речовинами в його складі. Джерелом вітамінів, дубильних речовин і клітковини є корінь рослини родини айстрових. Є також салатний цикорій, його відрізняють більш м'ясисті коріння і стебла.

Розчинний концентрат отримують за допомогою екстракції – спочатку з обсмаженого сухого кореня варять міцну "настоянку", а потім висушують її в спеціальних печах-субліматорах, отримуючи порошок, який ми купуємо в аптеках або звичайних магазинах.

Основний корисний компонент цикорію – інулін. Ця речовина являє собою вид клітковини, особливо корисний для кишкової мікрофлори. Відомі біфідобактерії, що населяють шлунково-кишковий тракт людини, харчуються виключно клітковиною.

Цикорій: властивості напою

Якщо ваше звичайне харчування складається з напівфабрикатів, концентрованих продуктів і покупних борошняних виробів з білої муки, чашка-друга напою із цикорію, кажуть дієтологи, допоможе запобігти дисбактеріозу і запору.

Варто включити у свій раціон цикорій, якщо ви збираєтеся посидіти кілька тижнів на овочевій або фруктовій дієті. У такий спосіб мікрофлора отримає харчування і звикне до "гарного життя", тому здуття живота і діарея будуть менше турбувати вас під час екстреного схуднення.

Цикорій допомагає схуднути

Крім інуліну, цикорій примітний тим, що здатний імітувати смак кави. Обсмажений корінь гіркуватий і терпкий, тому настій з нього цілком може замінити улюблений напій.

Якщо ви дізналися про вагітність, лікарі настійно рекомендують розглянути заміну розчинної кави на цикорій. Це знизить ризик виникнення гестозу, печії, тяжкості в шлунку, а також запорів. Рекомендують медики включати цикорій і в дієту людей, хворих на гіпертонію.

Цикорій: користь для здоров'я

Особливо корисний напій при цукровому діабеті другого типу та ожирінні – інулін здатний знижувати глікемічний індекс продуктів, а отже, полегшити стан таких хворих, зменшити потяг до солодкого. У цьому разі рекомендується по 150 мл напою за 20 хвилин до кожного прийому їжі.

Цикорій можна пити діабетикам

Вітамінно-мінеральний комплекс цикорію включає в себе вітаміни А, Е, В1, В2, В3, С, РР, крім того, екстракт кореня багатий на кальцій, калій і магній. Відповідно, чашка напою з цикорію буде корисна всім тим, хто прагне підтримати не тільки здоров'я, а й красу – більшість цих речовин відповідає за тонус шкіри і швидкість відновлення колагенових волокон.

Також цикорій успішно застосовується для схуднення.

Цикорій: протипоказання до застосування

Обговорюючи користь і шкоду розчинного цикорію, не можна не згадати і про протипоказання, які він має.

Протипоказань до вживання цикорію досить небагато. Не слід поєднувати його прийом з препаратами, антибіотиками, він може порушити засвоєння ліків.

Не буде цикорій корисний тим, хто має проблеми з венами, – варикозне розширення вен, а також геморой можуть лише посилитися, якщо ви зловживаєте цим напоєм.

Цикорій багатий на вітамін С, а багато людей мають алергію на аскорбінову кислоту. Тому, якщо ви не можете їсти більшість цитрусових, а смородина викликає у вас висипку, перш ніж купувати розчинний цикорій для здорового харчування, проконсультуйтеся з лікарем.

Не варто вживати напій, і маючи спазми дихальної системи – бронхіальну астму, наприклад.

Втім, купуючи цикорій, потрібно бути обережними. Багато сортів збагачуються вітамінами штучним шляхом.

Друга претензія до напою – кількість і якість інуліну, що міститься в ньому. Відомо, що тільки зріле коріння рослини містить до 75% цієї речовини, а в наших умовах деякі виробники додають замість інуліну більш дешевий яблучний пектин, щоб отримати вигоду.

Тому, щоб напій приніс вам тільки користь, купуйте порошок, маркований як натуральний екстракт цикорію, і намагайтеся уникати штучно збагачених, підфарбованих і підсолоджених версій продукту, радять фахівці.

Категорія: Здоров'я і медицина | Переглядів: 1190 | Додав: admin | Теги: користь, цикорій, Шкода | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]