Чт, 2024-03-28, 14:05
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Червень » 7 » НАБУ Москаль надав на ознайомлення документ про розміри "благодійних внесків" у фонд Катерини Ющенко. Найбільше - від Новинського й Ахметова
22:05
НАБУ Москаль надав на ознайомлення документ про розміри "благодійних внесків" у фонд Катерини Ющенко. Найбільше - від Новинського й Ахметова

  Голова Закарпатської ОДА, генерал-лейтенант МВС у відставці Геннадій Москаль закликає притягти до кримінальної відповідальності й засудити президента України у 2005-2010 роках Віктора Ющенка за корупційні діяння, пов'язані з коштами проекту "Дитяча лікарня майбутнього" (ДЛМ). До своєї вимоги він додає копію платіжної відомості, яку він розмістив 7 червня 2016 року на своєму офіційному сайті.

"Оприлюднюю перший документ щодо політичної корупції президента Ющенка, - заявляє Москаль. - Надаю для ознайомлення громадськості та Національному антикорупційному бюро України узагальнену інформацію про фінансування "Лікарні майбутнього" великим бізнесом, тодішніми опозиційними політиками та різними фондами. Загальна сума отриманих грошей - 44,5 мільйони доларів і понад 17 мільйонів гривень (у період правління Ющенка курс гривні до долара був спочатку 5, а потім 8 грн)".

За його словами, окрім цих благодійників була "маса інших", зокрема простих громадян, які теж внесли величезну суму грошей на будівництво розрекламованої Ющенком дитячої лікарні. "У результаті немає ні лікарні, ні грошей. Як юрист, я оцінюю ці "благодійні внески" як хабар президенту України. За який у будь-якій правовій державі екс-президент був би притягнутий до кримінальної відповідальності й засуджений. В Україні Ющенко за законом Савченко навіть уже б вийшов на волю", - наголошує Москаль.

Згідно з наданими даними, від харківського бізнесмена Олександра Ярославського на фінансування проекту надійшов 1,01 млн грн, від Бориса Колеснікова - 7,86 млн грн, від канадського мецената Джеймса Темертея - 1 млн доларів, від банку "Фінанси і Кредит" Костянтина Жеваго - 2,75 млн грн, від ХК "АвтоКрАЗ" - 2,53 млн грн, від ВАТ "Запоріжсталь" - 3 млн грн. Найбільшими донорами, згідно з оприлюдненою інформацією, були ВАТ "Смарт-Холдинг" Вадима Новинського (20,02 млн грн) і фонд Ріната Ахметова "Розвиток України" (43,47 млн грн). Загалом у цьому списку 16 позицій - 13 юридичних і 3 фізичні особи. У списку зафіксовано задекларовану суму внесків, суму за договорами і надходження на 1 вересня 2011 року.

Збором коштів займався Міжнародний благодійний фонд "Україна 3000", головою наглядової ради якого досі є Катерини Ющенко, а у Благодійному фонді "ДЛМ" вона є головою Опікунської ради. "... Жодної копійки не було витрачено не за цільовим призначенням", - наголошується на сторінці ДЛМ. Там також можна ознайомитися з віртуальною 3D-екскурсією по БЛМ й фінансовими звітами фонду.

Москаль нагадав про "аферу" з ДЛМ кілька днів тому. Згідно його твердження, ще за часів президентства Віктора Януковича він особисто направляв усі матеріали в Генеральну прокуратуру. Він також обурився, що цим питанням не займається НАБУ і навів за приклад Антикорупційне бюро Румунії: "Будь-яке антикорупційне бюро починає свою роботу з вищого керівництва держави, тому я пропоную почати з екс-президента України Ющенка".

У відповідь дружина Ющенка заявила, що саме через Москаля, котрий нібито перешкоджав будівництву ДЛМ, цей проект тоді не було реалізовано. "У 2009-2011 роках, в період активної фази реалізації цього проекту, саме з його подачі ми піддалися численним перевіркам з боку прокуратури, СБУ, КРУ, Податкової адміністрації. Звичайно, ці перевірки нічого не виявили, але істотно загальмували реалізацію проекту. Тому значною мірою за нестворення Центру ми "дякуємо" панові Москалю", - повідомила вона.

Водночас голова опікунської ради фонду "Україна 3000" зауважила, що інформація про зібрані кошти та їх використанні перебуває у вільному доступі. "Незважаючи на всі перешкоди, ми рухаємося далі. Ми забезпечили надсучасним обладнанням провідні дитячі лікарні не тільки Києва, а й понад 30 лікарень по всій Україні. Вся інформація про хід проекту і використання коштів є у відкритому доступі на наших сайтах", - розповіла вона.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 1817 | Додав: adminA | Теги: документ, москаль, Набу, благодійних внесків, фонд Катерини Ющенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]