Пт, 2024-04-19, 07:18
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2021 » Вересень » 5 » Після теракту в супермаркеті у Новій Зеландії посилять антитерористичні закони
00:21
Після теракту в супермаркеті у Новій Зеландії посилять антитерористичні закони

новій зеландія теракт супермаркет В п’ятницю, 3 вересня, чоловік з ножем в руках зайшов до торгового центру LynnMall й почав нападати на покупців супермаркету  Countdown. Його помітили охоронці, які викликали поліцію. Чоловіка застрелили через хвилину після того, як він почав нападати на відвідувачів, оскільки за ним велося цілодобове спостереження.

Загалом, ножові поранення отримали семеро осіб. Наразі троє з них в критичному стані.

Терористом виявився іммігрант зі Шрі-Ланки, який приїхав до Нової Зеландії у 2011 році.

За словами комісара поліції Ендрю Костера, до цього правоохоронці спостерігали за чоловіком через його екстремістські погляди й прихильність до терористичної організації ІДІЛ.

Очільниця новозеландського уряду назвала подію в супермаркеті терактом.

Що відомо про нападника

Наразі в поліції повідомили про те, що терорист – Ахамед Аатіла Мохамед Самсудін, 32-річний таміл. У 2011 році він приїхав до Нової Зеландії та просив надати йому статус біженця. В країні він опинився, маючи студентську візу.

До теракту Самсудіна кілька разів затримували. Однак в країні немає юридичних можливостей для того, аби “утримувати його якомога далі від соціуму”. Єдине, що вдалося зробити правоохоронцям – вести спостереження ха чоловіком.

Вперше він потрапив до поліції у 2016 році. В його справі стоїть маркування “представляє інтерес для національної безпеки”.

Він неодноразово казав про те, що його батька переслідують на Шрі-Ланці, тому й просив статус біженця. Однак, після демонстрації екстремістських поглядів за Самсудіном встановили цілодобове стеження. За ним постійно спостерігали кілька агентів. Також чоловік був в списку людей, яких кваліфікували, як “можливих терористів”.

Через пропаганду “цінностей” терористичної організації ІДІЛ за Самсудіном цілодобово мали спостерігати протягом року.

Яке покарання чекає на терориста

Наразі прокуратура Нової Зеландії звинувачує Самсудіна в плануванні терористичної атаки з використанням холодної зброї (ніж). Однак суддя вважає, що планування теракту – не є злочином, за нормами нинішнього законодавства.

Адвокат Самсудіна Давуд Мансурі-Рад повідомив про теракт рідних чоловіка.

Як зміниться антитерористичне законодавство Нової Зеландії

“Ми повинні бути готові до змін, які, як ми знаємо, можуть не змінити історію, але змінять майбутнє”, – сказала Ардерн під час брифінгу.

Ардерн висловила сподівання, що парламент підтримає посилення антитерористичного законодавства й зміни ухвалять до кінця вересня. Зокрема, закон значно спростить процедуру засудження будь-кого за планування чи реалізацію теракту.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1333 | Додав: admin | Теги: закон, антитерористичний, Супермаркет, теракт, новій зеландія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]