Пн, 2024-04-29, 15:38
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2024 » Січень » 20 » Електроенергію з вітру й дощу виробила штучна рослина
17:59
Електроенергію з вітру й дощу виробила штучна рослина

Китайські інженери розробили крихітні електрогенератори у формі листя рослин, що можуть виробляти електроенергію за допомогою вітру й дощу. Випробовуючи їх в умовах, які імітують природні вітер і дощ, штучні рослини змогли заживити світлодіоди.

Але у майбутньому вчені сподіваються використати їх для живлення дрібної вуличної техніки, як-от датчиків руху чи освітлення. Стаття науковців опублікована у ACS Sustainable Chemistry & Engineering.

Листки, які створили науковці для збираня енергії вітру й дощу. Guanbo Min et al. / ACS Sustainable Chemistry & Engineering, 2024

Листки для збирання енергії, які виготовили інженери Китайської академії наук, поєднують у собі дві технології: трибоелектричний і крапельний енергогенератори. Перший являє собою тканину на основі золотих і нікелевих волокон, яка може отримувати електричні заряди від тертя, спричиненого вітром. Цією тканиною вкрили нижній бік листка, а верхній — матеріалом для збирання енергії від дощу.

При падінні на нього крапель води, відбувається перенесення заряду між шаром тефлону згори й шаром металу внизу, які об'єднані електродами. Одночасна робота двох цих шарів на листку змогла заживити десять світлодіодів. Науковці сподіваються, що їхня технологія стане у пригоді для догляду за прибудинковими територіями, адже порівняно з сонячними батареями, може працювати і вдень, і вночі, а використання одразу двох джерел енергії дозволяє не покладатися лише на дощ, сонце чи вітер.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 191 | Додав: admin | Теги: вітер, штучна, Дощ, електроенергія, Рослина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]