Пт, 2024-03-29, 12:55
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Квітень » 22 » Єврокомісія звинуватила "Газпром" у монополії
15:30
Єврокомісія звинуватила "Газпром" у монополії

Європейська комісія сформулювала своє повідомлення про претензії до "Газпрому", який підозрюється Брюсселем у зловживанні панівним становищем на європейському ринку газу, заявила член ЄК з питань конкуренції Маргрете Вестагер.

"Всі компанії, які працюють на європейському ринку - незалежно від того, є вони європейськими чи ні - повинні грати за нашими правилами ЄС", - сказала Вестагер в середу, 22 квітня, на прес-конференції в Брюсселі.

Претензії Єврокомісії, що проводила розслідування за скаргою Литви з 2012 року, стосуються поділу європейського ринку та перешкоджання вільному переміщенню газу між державами-членами ЄС, перешкоджання диверсифікації постачань газу і встановлення несправедливих цін на газ, зокрема, за рахунок формули прив'язки ціни газу до ціни нафти.

У відповідь на це в Росії вже прозвучали думки, що "розслідування спрямовано на те, щоб просто знизити ціну на російський газ".

Російському газовому монополістові "Газпром" може загрожувати штраф в розмірі понад 10 мільярдів євро, якщо Єврокомісія доведе, що російський газовий холдинг винен у порушенні антимонопольного законодавства Євросоюзу.

"Газпром" вважає звинувачення Єврокомісії необґрунтованими

"Газпром" вважає необґрунтованими звинувачення, висунуті Єврокомісією в рамках антимонопольного розслідування діяльності компанії в ЄС, що тепер триває. Про це повідомляється у заяві компанії.

"При цьому прийняття Європейською комісією "заяви про заперечення" (statement of objections) є лише одним з етапів проведеного антимонопольного розслідування і не означає визнання ВАТ "Газпром" винним у якомусь порушенні антимонопольного законодавства ЄС", - підкреслює компанія.

У заяві запевняється, що "Газпром" суворо дотримується всіх норм міжнародного права та законодавства в країнах, де працює, зокрема тих, що стосуються ціноутворення на газ.

"Ми розраховуємо на те, що в рамках розслідування будуть належним чином дотримані наші права і законні інтереси, які випливають з права ЄС, так і міжнародного права, а також буде взято до уваги, що "Газпром", заснований за межами юрисдикції ЄС, є компанією, наділеною відповідно до російського законодавства публічно значущими функціями і статусом стратегічної організації, контрольованої державою", - зазначають у компанії.

Як наголошується, "Газпром" очікує вирішення ситуації з урахуванням домовленості, досягнутої раніше між російським урядом і Європейською комісією.

"Нафтогаз": розслідування ЄК про монополізм "Газпрому" дозволить розблокувати віртуальний реверс

НАК "Нафтогаз України" розраховує, що оголошене в середу Європейською комісією повідомлення про претензії до "Газпрому", яке підозрюється Брюсселем у зловживанні домінуючим становищем на європейському ринку газу, посприяє розблокуванню віртуального реверсу.

Згідно поширеному в середу 22 квітня прес-релізу "Нафтогазу", це повідомлення ЄК є важливим кроком у забезпеченні енергетичної безпеки Європи, оскільки дії "Газпрому" на території ЄС не сприяють наявності конкуренції в регіоні в цілому.

У "Нафтогазі" зазначають, що протягом багатьох років стикаються з негативними наслідками домінуючої позиції "Газпрому" як в ЄС, так і на українському ринку. Зокрема, в даний час "Газпром" відмовляється надати "Нафтогазу" так звані Шиппер-коди (shipper code pairs), наявність яких дозволило б здійснювати віртуальний реверс між Словаччиною, Угорщиною, Польщею та Румунією з одного боку та Україною з іншого.

Як повідомлялося, "Укртрансгаз" раніше звернувся до словацького газотранспортному оператору Eustream з пропозицією підписати прямий договір об'єднання мереж, що дозволить використовувати транспортні потужності між двома операторами в повному обсязі. У той же час запуск "великого реверсу" в даний час заблокований "Газпромом" на підставі договору зі словацьким оператором.

Україна має намір домагатися виконання європейського законодавства і усунення "Газпромекспорту" із взаємин між українським і словацьким оператором ГТС.

Зазначимо, "Газпром", який обмежував поставки газу в ЄС, щоб "покарати" європейські країни за реверс в Україну, недоотримав 5,5 млрд долл.виручкі і заплатив до 400 млн долл.штрафов, що більш ніж удвічі перевищує спірну суму заборгованості "Нафтогазу" в 2,4 млрд дол. Про це свідчать розрахунки на основі галузевої статистики та дані джерел в російському газовому монополістові.

Категорія: Бізнес і виробництво | Переглядів: 11179 | Додав: abel | Теги: санкції європи для газпрому, Європа, Нафтогаз, газпром, монополія газпрому | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]