Вт, 2024-03-19, 04:19
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Вересень » 28 » Як пройшли перші дебати: Клінтон vs. Трамп
11:33
Як пройшли перші дебати: Клінтон vs. Трамп

Перші президентські дебати виграла екс-держсекретар Хілларі Клінтон. На цьому сходяться більшість коментаторів, які дали оцінку дискусії Дональда Трампа і кандидата в президенти США від Демократичної партії.

Зокрема, згідно з даними експрес-опитування, проведеного каналом CNN, 62% віддали перемогу Клінтон, а 27% - Трампу. Ще більшу перевагу отримала Клінтон в опитуванні DRUDGE_REPORT. 80% опитаних вважають, що перемогла Клінтон, а 20% - Трамп.

Аналітики стверджують, що пані Клінтон легко перемогла свого супротивника, залишаючись дисциплінованою і демонструючи свої знання, не виглядала Зубрілов. В одній зі своїх кращих реплік вона сказала: "Я думаю, що Дональд просто критикує мене за підготовку до цих дебатів. А я так і зробила. І знаєте, до чого я ще готувалася? Я готувалася, щоб стати президентом. І я думаю, що це хороша річ".

"Я ніколи не бачив більш однобокою дискусії. Він був сердитий, хаотичний, метушливий і часто просто нескладний. Він мав би виглядати скромно як президент в поведінці і темпераменті і не демонструвати брак фундаментальних знань. Але він не впорався з цим всім", - сказав в інтерв'ю Financial Times політичний аналітик Американського інституту підприємництва Норм Орнштейн.

У перших з трьох дебатів, які можуть сформувати останні шість тижнів гонки, кандидати провели спаринг на різні теми, починаючи з економіки і торгівлі до расових відносин і національної безпеки. Потрібно відзначити, що в дуелі Клінтон була більш дисциплінованою в порівнянні з безладним Трампом.

І одним з найбільш ефективних ударів, який вона нанесла Трампу, було те, як вона прокоментувала відмову мільярдера надати податкову декларацію, що робив кожен кандидат в президенти, починаючи з Річарда Ніксона.

"Я вважаю, що для цього існує кілька причин. По-перше, по-видимому, він не такий багатий, як стверджує. По-друге, можливо, він не настільки благодійників, як запевняє", - сказала Клінтон перед аудиторією, яка становила 100 млн осіб. "Або, можливо, - продовжила вона, - він не хоче, щоб американський народ, який в даний час дивиться дебати, знав, що Трамп не заплатив федеральні податки".

І дуже дивним виглядає відповідь Трампа на такі слова Клінтон: "Це показує, який я розумний", сказав мільярдер і додав, що він надасть податкову декларацію, яка залишається під аудитом, якщо Клінтон опублікує 33 тисячі електронних листів, які були видалені до розслідування ФБР.

Клінтон дорікнула Трампа в підтримці кібератак проти американських держустанов і компаній, в яких вона звинуватила Кремль. Трамп в свою чергу заявив, що за кібератаками могла стояти не Росія, а Китай або інша країна, і дорікнув нинішню американську адміністрацію в тому, що вона програє інформаційну війну з екстремістами.

"Ми будемо захищати жителів нашої країни, і росіяни повинні це розуміти, - додала вона, в той же час, помітивши, що Дональд дуже добре відгукується про Володимира Путіна: "...Я була в шоці, коли Дональд публічно закликав Путіна викрадати інформацію про громадян США".

Як відзначили спостерігачі, Дональда Трампа не вдалося в повній мірі обіграти тему листів Хілларі Клінтон. Екс-держсекретар визнала, що зробила помилку, і таким чином не дала опонентові можливості розвинути цю тему: "Я зробила помилку. [...] Я приймаю відповідальність за це".

Спостерігачі побачили перевагу Хілларі Клінтон і в тому, як вона відповіла на нападки Дональда Трампа щодо її витримки. Кандидат від демократів нагадала, що пан Трамп говорив, ніби вона "не схожа на президента", ймовірно, натякаючи на її стать. У відповідь на це кандидат від республіканців зазначив, що мав на увазі брак витримки у пані Клінтон для того, щоб працювати президентом.

"Нехай спочатку полетить в 112 країн для переговорів, щоб укласти перемир'я або звільнити дисидентів [...], або навіть проведе 11 годин, представляючи докази перед сенатським комітетом, а потім каже мені про витримку", - парирувала Хілларі Клінтон.

Згідно з опитуваннями, останнім часом розрив в рейтингу між Хілларі Клінтон і Дональдом Трампом скоротився; екс-держсекретар випереджає свого суперника всього на 2%. І тепер залишається побачити, як ця перемога Клінтон в перших теледебатах вплине на її рейтинги, пише Микола Сірук в статті "Однобока дискусія" в газеті "День".

Хто б не виграв листопадові президентські вибори, Дональд Трамп або Хілларі Клінтон, Сполучені Штати залишаться активним прихильником і захисником демократії - така моя думка. Проте, політика щодо України і Росії дійсно буде частково залежати від того, хто стане наступним президентом.

Клінтон дала чітко зрозуміти: вона усвідомлює, що російський президент - ревізіоніст, який використовує для досягнення своїх цілей такі кошти як насильство і війну, що ставить під загрозу безпеку європейського континенту. Клінтон розуміє, що Володимира Путіна треба зупинити. Відповідно, від неї можна очікувати більш жорсткого протистояння російської агресії. Це в свою чергу означає активну підтримку України і тісну співпрацю з НАТО.

Вона підтримає лідерство Америки в Альянсі, чітко заявляючи про готовність захищати його членів відповідно до п'ятої статті Статуту організації. Крім того, вона, напевно, стане послідовно підтримувати політику санкцій щодо Росії - якщо не посилить її. Клінтон надасть Україні допомогу для зміцнення обороноздатності країни (можливо, і летальну оборонна зброя).

Тим часом публічні висловлювання Трампа дозволяють припустити, що він дуже наївний в питаннях, що стосуються Росії, і не розуміє важливості Північноатлантичного альянсу. Республіканець робить суперечливі заяви: на торішній зустрічі Ялтинської європейської стратегії він виступив перед учасниками конференції по відеозв'язку з жорсткою критикою в бік російської агресії проти України, а згодом зробив масу протилежних заяв. Іншими словами, передбачити, що він буде робити на посаді президента, неможливо.

Зазвичай на останніх етапах передвиборчої гонки можна спрогнозувати, хто найімовірніше виграє вибори, але не цього разу. Близько місяця тому Клінтон активно лідирувала в рейтингах, проте незабаром її кампанія пішла на спад. Трамп, тим часом, зміцнював свої позиції, і практично зрівнявся зі своєю суперницею. Разом з тим, у Клінтон є перевага в Колегії вибірників. Відповідно, Трампу для перемоги потрібно виграти, як мінімум, в трьох головних штатах (для стовідсоткової перемоги - у всіх чотирьох головних штатах).

Ці вибори дуже дивні. Клінтон серйозно ставиться до всіх питань, що стосуються діяльності президента, багато вивчає. В ході дебатів вона може відповісти на питання, які виникають. У той час як Трамп, складається враження, ніби зовсім не готується, але при цьому зумів обігнати всіх своїх суперників по республіканському табору. Чи спрацює це під час дебатів з Клінтон, невідомо. Перевага, звичайно, на її боці, однак вона, можливо, не готова до якихось божевільним випадів з боку Трампа.

Як лідери демократів, так і лідери республіканців довгий час ігнорували наслідки економічних зрушень для американського робітничого класу. Протягом останніх років американські еліти процвітали, а життя робітників погіршувалася. Вони незадоволені якістю життя, незадоволені тим, що влада не визнає їх проблеми. Цим і пояснюється успіх Трампа, його висунення від Республіканської партії, а також успіх соціаліста Берні Сандерса в таборі демократів. Як мінімум, вони розуміють, що американські робочі переживають важкі часи.

Демократична партія, традиційно захищає робітничий клас, останнім часом знаходиться під великим впливом зелених. Їх підходи в політиці часто б'ють по звичайним робочим. Наприклад, Західна Вірджинія, значну частину населення якої складають шахтарі, завжди підтримувала демократів. Але зелені виступають за закриття шахт, і Клінтон до них прислухається. В результаті Західна Вірджинія голосує за Трампа, пише Джон Гербст у статті "Дуже дивні вибори президента США", яку публікує видання "Новое время".

Чим прекрасні американські вибори - вони створюють відчуття причетності до історії. Українцям, особливо киянам, гріх скаржитися на брак такої причетності, і це не скасовує, а, навпаки, підсилює інтерес до того, що відбувається в "вашингтонському обкомі". Не чужі люди.

Не всі знайшли можливість 27 вересня в четвертій годині ранку за київським часом долучитися до першого раунду дебатів між Дональдом Трампом і Хілларі Клінтон, але ті, кому вдалося, не пошкодували. Перша в історії США жінка, яка дійшла до фіналу президентських перегонів, володарка унікального політичного досвіду проти абсолютного новачка в політиці, який якщо і брав участь колись в якості кандидата на виборах, то в шкільні чи студентські роки на місце якогось старости. Проте Трамп без особливих зусиль прибрав зі своєї дороги інших республіканських кандидатів, в тому числі майстрів політичної гри, і теж вийшов у фінал головного шоу свого бурхливого життя. Випадковістю такий послідовний успіх не назвеш.

До речі, це дуже важливий момент: знову-таки вперше в історії зійшлися два самих літніх кандидата. До цього рекордсменом був Рональд Рейган, що став президентом в 69 років. Хілларі Клінтон - 68, Дональда Трампа - 70, і перед нами змагання двох повноцінних біографій, носії яких, по суті, захищають кожен свій життєвий шлях, що привів їх до моменту, коли вони захотіли і змогли претендувати на керівництво Америкою - світовим лідером. Програми програмами, але це дуже особисте протистояння. З якого боку не глянь, захоплюючий сюжет.

Перші дебати по свіжих слідах вже досить докладно розібрані, з усіма вдалими і невдалими ходами, опубліковані перші рейтинги. При найобережнішої оцінці, верх взяла Клінтон. Прихильники Трампа теж залишилися задоволені своїм кандидатом, але його положення наздоганяючого зобов'язувало перемагати. У чемпіонських поєдинках в боксі є правило: нічия залишає титул у діючого чемпіона. Хочеш бути першим - доведи, що ти перший.

І це важливий урок для української політики. Щоб прийти до влади, мало талановито критикувати владу - а Дональд Трамп робить це здорово і часто дуже по справі, за що і здобув скандально високу підтримку. Потрібно ще й виглядати переконливо в якості нової, майбутньої влади, і тут Трамп сильно поступається. Бали, які він набирає в боротьбі з Клінтон, це бали критика вашингтонських порядків, але це не президентські бали. Він переконливий для своїх прихильників, але не визначився не бачать в його кандидатурі вирішення проблеми.

Популярний критик сформованих порядків, як показує історія Дональда Трампа і цілого ряду наших політиків, не обов'язково повинен бути білим і пухнастим. Зрештою агресивна риторика і готовність ламати традиції не сильно в'яжуться з пухнастою. Але виставляючи претензії представникам істеблішменту, такий "недосконалий" критик стає вразливим, будучи умоглядно поставлений на місце тих, хто приймає рішення.

Україна по нескінченного числа причин миліше не дуже, в загальному, мила Клінтон, - забійний політичний механізм, запрограмований на перемогу. Нікого досконалішого Вашингтон, здається, ще не виробляв. І як ми очікуємо, ці її якості допоможуть вирішити нашу загальну проблему і поставити на місце Росію Володимира Путіна.

Важливо, однак, вдивитися і в досягнення Трампа. Його приклад показує, що можна увірватися в політику з двору і змусити з собою рахуватися. Україні вкрай не вистачає таких увірвалися. Звичайно, стартові умови мільярдера і телезірки вельми нестандартні, але тут важливіше зосередитися не на тому, чому таке неможливо, а на тому, як цього досягти. Америка може багато чому навчити, було б бажання вчитися.

Що ж стосується тамтешньої гонки, поки все складається на користь Хілларі Клінтон, але боротьба на цій стадії, як і у боксерів-важковаговиків, триває до останніх секунд останнього раунду. Можливо, якісь козирі команди претендентів притримують до останнього. Продовжуємо з інтересом дивитися. І мотаємо на вус, пише Леонід Швець у статті "На кону Америка. Чому нам потрібна перемога Хілларі, а вчитися потрібно у Дональда" у виданні "Фокус". 

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1934 | Додав: adminA | Теги: трамп, клінтон, дебати | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]