Нд, 2024-04-28, 01:16
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Серпень » 29 » Можуть бути джерелом сонячного вітру нещодавно відкриті сонячні "наноспалахи"
00:12
Можуть бути джерелом сонячного вітру нещодавно відкриті сонячні "наноспалахи"

У космосі може не бути повітря, але є вітер – сонячний вітер, що складається із заряджених частинок, які викидає Сонце. Точний механізм цього явища залишається туманним, але тепер космічний корабель ESA Solar Orbiter спостерігав раніше невідомі "крихітні" спалахи на поверхні Сонця, які викидають плазму в космос.

Протягом десятиліть сонячний вітер асоціювався зі структурами, званими корональними дірами, які являють собою темні плями, які з’являються над поверхнею Сонця, коли його магнітне поле простягається вглиб Сонячної системи. Плазма може текти вздовж цих відкритих магнітних силових ліній і виходити в Сонячну систему, створюючи сонячний вітер. Але як саме запускається ця плазма?

Тепер, можливо, з’явилася нова відповідь на це питання. Solar Orbiter дуже уважно спостерігав за нашою місцевою зіркою протягом останніх кількох років, обов’язок якого включав спостереження за корональною дірою зблизька, у вищій чіткості, ніж будь-коли раніше, в екстремальних ультрафіолетових хвилях.

Роблячи це, Orbiter виявив багато крихітних струменів плазми, що викидаються з корони Сонця. «Крихітний» тут, звичайно, відносний термін: кожен реактивний літак мав довжину кілька сотень кілометрів, розвивав швидкість близько 100 км (62 милі) на секунду і тривав від 20 до 100 секунд. Але порівняно з іншими сонячними спалахами вони мають дуже низьку енергію, випромінюючи лише 1000-у частину енергії попередніх найменших відомих спалахів. З усім тим, їх величезна кількість може становити значний відсоток сонячного вітру.

"Один із результатів тут полягає в тому, що значною мірою цей потік насправді не є рівномірним, всюдисущість струменів припускає, що сонячний вітер із корональних дір може виникати як дуже переривчастий потік", — сказав дослідник з Кампанія спостереження Solar Orbiter.

Більше спостережень покращить наше розуміння цих крихітних струменів, а також природи сонячного вітру. Це, своєю чергою, могло б забезпечити кращі прогнози космічної погоди для майбутніх астронавтів і космічних кораблів. На щастя, Solar Orbiter отримає кращий огляд протягом наступних кількох років, оскільки його орбіта зміниться, щоб отримати більш прямий погляд на південний полюс Сонця, де була розташована корональна діра.

"Важче виміряти деякі властивості цих крихітних струменів, спостерігаючи їх з краю, але через кілька років ми побачимо їх з іншої точки зору, ніж будь-які інші телескопи чи обсерваторії, так що разом це має дуже допомогти", — сказав Даніель Мюллер, науковий співробітник ESA проекту Solar Orbiter.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1114 | Додав: admin | Теги: наноспалах, Джерело, сонце, вітер | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]