Чт, 2024-04-18, 23:41
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Лютий » 10 » Надія Савченко, залізна жінка - Le Temps
17:29
Надія Савченко, залізна жінка - Le Temps

 На батьківщині Надію Савченко прославляють як героїню боротьби проти російського загарбника, пише Еммануель Гріншпан в статті, опублікованій в швейцарській газеті Le Temps.

"Патріот до останнього подиху, 33-річна Надія Савченко чекає дива від західної дипломатії. З середини липня вона перебуває в ув'язненні: Москва звинувачує її в причетності до загибелі двох російських журналістів. Адвокати Савченко заявляють, що справа сфабрикована. Сьогодні в Москві проходить засідання суду, на якому будуть обговорюватися умови її утримання під вартою. Однак її захист все ж сподівається, що Володимир Путін звільнить її в рамках переговорів щодо Донбасу, які пройдуть в середу в Мінську", - пише автор статті.

А поки що Надія Савченко продовжує голодування. "Моя клієнтка налаштована рішуче і по-бойовому", - каже її адвокат Марк Фейгін. За його словами, вона схудла на 16 кг, її стан погіршився, але поки що вона ще може ходити, зазначив адвокат. Ніхто не сумнівається в тому, що у цієї жінки-військовослужбовця загартований характер. Під час рідкісних появ на публіці вона робить ставку на словесне протистояння. "Російські ЗМІ, припиніть налаштовувати росіян проти українців. Це Росія розв'язала війну, захопивши Крим. Без цього на Донбасі не було б війни", - заявила вона під спалахи фотокамер, йдеться в статті.

"Коротке волосся, квадратне підборіддя, жорсткий погляд. Савченко відповідає стереотипу жінки-солдата. Савченко - одна з небагатьох жінок, які стали професійними воїнами. Вона навіть прослужила в 2004 році 6 місяців в Іраку в українському контингенті сил з підтримання миру. Вона - пілот і штурман, вона налітала 170 годин і зробила 45 стрибків з парашутом. Це скромний результат, але не викликає подиву в недофінансованій і абсолютно деморалізованій армії", - пише кореспондент.

 Вона вступила в добровольчий батальйон і 18 червня потрапила в полон до сепаратистів. Вони її допитали і зв'язалися з її сестрою Вірою, щоб запропонувати їй обмін на чотирьох своїх бойовиків, що опинилися в полоні. Саме тоді й втрутилися російські спецслужби. 8 липня стало відомо, що її утримують у московській в'язниці, йдеться в статті.

Російські ЗМІ зображують її спільницею вбивства двох російських репортерів в районі селища Металіст. Надія заперечує свою роль в загибелі телерепортерів. Щоб зламати її опір, російська влада помістила її на три тижні в Інститут ім. Сербського, сумнозвісну московську психіатричну клініку, в якій побували численні радянські дисиденти. Слідчі наполягають на "дивацтві" в поведінці Савченко: мовляв, у 33 роки вона незаміжня і не має дітей, пише кореспондент.

Тим часом вона вже стала символом в Україні. У парламентських виборах її обрали депутатом Верховної Ради, а також вона є членом ПАРЄ. Заклики звільнити Савченко звучать на найвищому рівні, але Москва залишається непохитною, пише автор статті.

Переклад InoPressa

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11087 | Додав: admin | Теги: залізна жінка, Le Temps, Надія Савченко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]