Сб, 2024-04-27, 17:58
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Серпень » 10 » Новий світ виявлено на дні Тихого океану. ВІДЕО
00:39
Новий світ виявлено на дні Тихого океану. ВІДЕО

Відкриття нової екосистеми підкреслює, скільки всього нам ще належить відкрити про наш океан.

Величезна екосистема живе не за рахунок сонячного світла - вона покладається лише на мінерали.

Дослідники Інституту океану ім. Шмідта знайшли безліч живих організмів на дні океану за допомогою підводного робота, який вивчає склад тектонічних плит під океаном. Дослідження виявило величезну екосистему черв’яків, молюсків і хемосинтетичних бактерій, які покладаються не на сонячне світло, а на мінерали для отримання енергії.

Як повідомляє видання Science Alert, завдяки цьому відкриттю наше розуміння життя тварин у глибоководних гідротермальних жерлах значно розширилося. Вчені знайшли трубчастих черв’яків особливо цікавими. Ці глибоководні істоти, здається, подорожують під морським дном через вулканічні рідини, щоб колонізувати нові місця проживання. Це може пояснити, чому так мало їхніх дитинчат збираються навколо глибоких вулканічних тріщин. Більшість із них можуть дозрівати під поверхнею.

Щоб перевірити цю гіпотезу, дослідники використовували дистанційно керований апарат під назвою SuBastian, щоб розчистити квадрат дна океану на Східно-Тихоокеанському узвишші біля берегів Центральної Америки на глибині приблизно 2500 метрів. Потім команда приклеїла сітчасту коробку поверх цієї ділянки. Коли вони прибрали її через кілька днів, з’ясувалося, що ділянку колонізували нові тварини. Ймовірно, вони потрапили на поверхню з-під численних тріщин на морському дні. Свої відкриття вчені вважають важливими і багатообіцяючими, оскільки вони дають розуміння про багато раніше невідомих видів.

"На суші ми давно знаємо про тварин, що живуть у підземних порожнинах, а в океані — про тварин, що мешкають у піску та мулі, але вперше вчені шукали тварин під гідротермальними джерелами", — каже виконавча директорка інституту Джотіка Вірмані.

Вчені лише в 1970-х роках виявили гідротермальні джерела, які виливають гарячі, багаті мінералами рідини в глибокий океан. Незважаючи на темряву цих глибин, життя вирувало навколо цих задимлених, схожих на димоходи. Однак за останні 46 років досліджень ніхто ніколи не думав зазирнути під гарячі джерела океану. Знищення раковини морського дна тепер виявило барвисту екосистему черв’яків, равликів і хемосинтезуючих бактерій, які покладаються не на сонячне світло, а на мінерали для отримання енергії.

"Це відкриття значно розширило наше розуміння життя тварин у глибоководних гідротермальних джерелах. Існують два динамічних джерела існування. Тварини, що живуть над і під поверхнею, процвітають разом в унісон, залежно від рідини знизу та кисню в морській воді зверху", — каже еколог Моніка Брайт з Віденського університету.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1106 | Додав: admin | Теги: дно, океан, Тихий | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]