Сб, 2024-04-27, 23:01
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Вересень » 2 » Один із найбільших залишків наднової виявили у Чумацькому Шляху
00:09
Один із найбільших залишків наднової виявили у Чумацькому Шляху

Радіотелескоп ASKAP виявив на відстані 4 200 світлових років від Землі залишок наднової — туманність з газу і пилу, що лишилася після руйнування зорі. Вона простягнулась на 130 світлових років та є однією з найбільших та найближчих до Землі подібних структур у Чумацькому Шляху. Стаття астрономів доступна на arXiv.

Навіщо астрономи шукають залишки зір?

За підрахунками астрономів, кожні 40-50 років у Чумацькому Шляху зазнає колапсу масивна, не менш як вісім мас Сонця, зоря. Її речовину розносить по міжзоряному середовищу ударна хвиля від вибуху, утворюючи залишок наднової. За цими газопиловими структурами вчені вивчають не лише еволюцію світил, а і зоряну історію нашої Галактики.

Виявити новий залишок наднової, який отримав ім’я SNR G288.8–6.3, вдалося астрономам за допомогою радіотелескопа ASKAP. Розміри залишку, а також його структура свідчать, що він утворився не менш як 13 тисяч років тому. За оцінками астрономів, залишок утворила зоря, яка викинула не менш як п’ять мас Сонця своєї речовини у ході колапсу. Крім того, її спалах надновою міг бути настільки яскравим, що його можна було б побачити навіть вдень у південній півкулі Землі.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1112 | Додав: admin | Теги: Чумацький шлях, залишок, наднова | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]