Сб, 2024-04-27, 11:47
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Лютий » 9 » Проблеми з вітамінами: як зрозуміти, що у вас дефіциту або надлишок вітаміну В1
13:20
Проблеми з вітамінами: як зрозуміти, що у вас дефіциту або надлишок вітаміну В1

дефіцит або надлишок вітаміну В1 Ми часто чуємо про необхідність вітамінотерапії, особливо в умовах пандемії. Адже дійсно вони є провідними компонентами у забезпеченні задовільного функціонування нашого організму.

Однак за низки певних факторів можливий розвиток як дефіциту, так і надлишку певних елементів. Наразі розберемо детальніше саме характерні особливості для вітаміну під назвою - тіамін або (В1).

Вітамін В1 або тіамін: що це

Вітамін В1 або тіамін являє собою водорозчинний вітамін. Оскільки йому не властива функція тривалого накопичення в організмі, його постійне надходження з харчовими продуктами є досить важливим. Рекомендованою добовою нормою вітаміну тіаміну є 1,2 мг. Функція тіаміну полягає в забезпеченні росту й функціонуванні клітин та безпосередньо всього організму.

Також він допомагає у прискореному загоєнні ран, бере участь у синтезі вітаміну В3.

Дефіцит вітаміну В1: основні симптоми та причини

Тіамін є важливим елементом для функціонування нашого мозку та нервів. Однак при цьому ми його дуже часто втрачаємо внаслідок низки причин:

  1. недостатнє потрапляння вітаміну з їжею;
  2. порушене всмоктування в кишківнику;
  3. надмірне виведення вітаміну з організму внаслідок зловживання алкоголю, приймання діуретиків.

Відповідно в групу ризику з розвитку дефіцитного стану можна віднести:

  • осіб, що зловживають алкоголем, оскільки алкоголь знижує всмоктування вітаміну;
  • людей похилого віку, що пов'язано з цілим рядом причин від зниженого надходження тіаміну до порушення його засвоєння через хронічні порушення ШКТ;
  • осіб з наявністю в анамнезі цукрового діабету - вітамін В1 виводиться у надмірній кількості нирками.

Основними проявами дефіциту тіаміну є зниження маси тіла аж до анорексії, порушення пам'яті та розлади зі сторони свідомості, м'язова слабкість. В критичних випадках дефіцитний стан може призвести до певної форми енцефалопатії, хвороби Beri-beri.

Надлишок вітаміну В1: основні симптоми та причини

Надлишок вітаміну В1 є досить рідкісним явищем, оскільки він постійно виводиться з організму з сечею та недостатньо всмоктується в ШКТ. При цьому споживання надмірної кількості тіаміну може викликати:

  • алергічні реакції;
  • посмикування м’язів;
  • порушення ковтання;
  • аритмію;
  • слабкість та нудоту.

Виникнути це може лише при передозуванні ін'єкцій тіаміну або зловживанні синтетичними вітамінними препаратами.

Пам'ятайте, що встановити необхідність у корекції рівня того чи іншого вітаміну може виключно лікар на основі проведення відповідних досліджень.

Ви можете контролювати ці показники в профілактичних цілях, хоча це не завжди є доцільним, плюс фінансово затратно. Або ж при появі дискомфортних симптомів звернутися за консультацією до спеціаліста для встановлення причини їх появи. Відповідно не варто вдаватися до самолікування та скуповувати вітамінні комплекси в аптеках, насамперед і тому, що кожен елемент може погано взаємодіяти з іншим. Цим самим можливо тільки більше собі нашкодити.

Оптимальним варіантом буде при відсутності безпосередніх показань зосередитися на правильному харчуванні. Адже вживаючи зелень, овочі, фрукти, горіхи та інші "правильні" продукти ми й отримуємо базову норму вітамінів. До продуктів, які містять найбільшу концентрацію вітаміну В1 можна віднести:

  1. м'ясо (свинина);
  2. рибу (лосось, оселедець);
  3. цільнозерновий хліб;
  4. макаронні вироби з твердих сортів;
  5. насіння та горіхи;
  6. бобові.
Категорія: Здоров'я і медицина | Переглядів: 1311 | Додав: abel | Теги: тіамін, вітаміт, новини, здоровя, медицина, B1 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]