Ср, 2024-04-24, 20:04
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Січень » 13 » Рада звернулась до лідерів Заходу та Путіна щодо звільнення Савченко
13:27
Рада звернулась до лідерів Заходу та Путіна щодо звільнення Савченко

Верховна Рада України закликає керівників Німеччини, Франції, Росії та Парламентської Асамблеї Ради Європи вжити всіх необхідних заходів для звільнення народного депутата України Надії Савченко та інших політичних в'язнів.

За постанову зі зверненням до керівників держав у вівторок, 13 січня, проголосували 304 депутати, до керівництва ПАРЄ - 306 парламентаріїв.

"Верховна Рада України розраховує на міжнародну солідарність та підтримку і звертається до канцлера Федеративної республіки Німеччина Ангели Меркель, президента Французької республіки Франсуа Олланда і президента РФ Володимира Путіна як до лідерів країн, які братимуть участь в анонсованій зустрічі з врегулювання ситуації в Донбасі в нормандському форматі із закликом негайно вжити всі необхідні заходи для якнайшвидшого звільнення народного депутата України 8 скликання, члена постійної делегації ВР України в ПАРЄ Надії Вікторівни Савченко, а також звільнення Олега Геннадійовича Сенцова та інших громадян України, які всупереч їх волі незаконно утримуються на території РФ", - йдеться у зверненні.

Лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко представляла проекти постанов разом з колегами по фракції. Всі вони були в білих футболках з написом "свободу Надії Савченко". Також над президією парламенту вивішена розтяжка "Надія Савченко голодує вже 32-й день".

Депутати у сесійній залі слухали представлення проектів постанов стоячи.

Тимошенко заявила, що українська льотчиця, яка голодує вже 32-й день, знаходиться в дуже важкому стані.

"Вона практично ледь тримається. Сьогодні буквально перед моїм виступом подзвонив адвокат, він був тільки що у неї. Вона в дуже важкому стані", - сказала Тимошенко.

У той же час, зазначила вона, коли Савченко пропонують припинити голодування, "вона каже, що це її боротьба за Україну".

"Вона знаходиться на межі життя", - сказала лідер "Батьківщини".

У свою чергу, голова Верховної Ради Володимир Гройсман закликав українську льотчицю припинити голодування. "Я закликаю Надію Савченко припинити голодування. Вона нам потрібна живою ... Я думаю, що це може бути звернення до неї від всього парламенту", - сказав спікер.

Довідка

15 грудня Савченко оголосила голодування. 24 грудня консул України Геннадій Брескаленко відвідав її, але не зміг вмовити припинити голодування.

Адвокат льотчиці Марк Фейгін каже, що вона хоче протриматися без їжі до 26 січня, початку сесії ПАРЄ у Страсбурзі, коли Савченко вступить у повноваження делегата.

Також українська героїня заявляє, що примусове годування в СІЗО буде розцінювати як тортури.

За інформацією українського консула, Савченко вживає лише чорний чай, і за нею здійснюється медичне спостереження, їй ставлять крапельницю з глюкозою і вітамінами.

33-річна льотчиця Надія Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону "Айдар" і в червні потрапила в полон до бойовиків під містом Щастя Луганської області. 8 липня її виявили в РФ, Воронезькому СІЗО. 9 липня їй було офіційно пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві. Савченко всі звинувачення відкидає. Українська сторона вимагає її звільнення.

У жовтні Савченко було обрано депутатом Верховної Ради України від партії "Батьківщина", а 19 листопада ЦВК зареєструвала її народним депутатом України.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11087 | Додав: admin | Теги: рада, Путін, звільнення Савченко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]