Пт, 2024-04-26, 16:16
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Червень » 3 » Роботу на максимальних енергіях почав Великий адронний колайдер
17:46
Роботу на максимальних енергіях почав Великий адронний колайдер

У Європейському центрі ядерних досліджень (CERN) після майже трьох років модернізації нарешті запустили Великий адронний колайдер. Потужність колайдера збільшили майже вдвічі, з восьми до 13 трильйонів електронвольт (ТеВ), повідомляє CERN.

Це світовий рекорд, але цінність не тільки в цьому.

Під час першого етапу роботи колайдера в 2008-2012 роках науковці отримали докази існування бозона Хіггса - напророчену десятки років тому елементарну частинку, у рамках Стандартної моделі.

Після відновлення роботи колайдера на нових енергіях фізики планують вперше виявити так звані суперсиметричні частинки, або глюїно. Якщо вони з'являться в колайдері, це стане першим підтвердженням існування "темної матерії", яку теоретично передбачили науковці.

Утім, відкриттів не варто чекати найближчим часом, дали зрозуміти в CERN: "2015-й - це рік для повного розуміння модернізованої машини, щоб можна було повною мірою провести фізичні експерименти в 2016-2018 роках".

Великий адронний колайдер побудували 2008 року на 100-метровій глибині на кордоні Франції та Швейцарії. Це 27-кілометровий кільцевий тунель, у якому встановлено прискорювач заряджених частинок у вигляді гігантської труби. У ході досліджень у ВАК у різні боки запускають жмутки протонів, які розганяються до величезних швидкостей, близьких до світлових, після чого частина з них стикається один з одним, у результаті чого і повинні народжуватися нові елементарні частинки. Колайдер призначений для отримання принципово нових даних про природу матерії і фундаментальні фізичні закони.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1993 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]