Чт, 2024-03-28, 12:14
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Травень » 19 » СБУ показала допит полонених російських спецназівців. ВІДЕО
15:17
СБУ показала допит полонених російських спецназівців. ВІДЕО

Служба безпеки України оприлюднила відеозаписи допитів російських військовослужбовців Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова, затриманих силами АТО напередодні на Луганщині. Відповідний запис з'явився на офіційній сторінці СБУ в Facebook.

"Я, громадянин Росії Єрофєєв Євген Володимирович. Проживаю в місті Тольятті. Я є військовослужбовцем Російської Федерації. Моє військове звання капітан, посада - командир групи. Служу в третій окремій гвардійській бригаді. Місце дислокації - місто Тольятті", - повідомляє військовий.

За його словами, його командиром бригади є підполковник Сергій Щепель.

"Прибув на територію Луганської області на початку квітня, дату точно не пам'ятаю. Зайшов у складі загону, другого загону третьої гвардійської бригади спеціального призначення. Т.в.о. командира загону майор Напольский. Громадянин Російської Федерації, військовослужбовець. Завдання ставилося вести розвідку спостереженням за переднім краєм противника і частинами, які перебувають поблизу - це частини ополчення і козаків. Загін розташовується в місті Луганську, адресу точно не пам'ятаю - приватний сектор, в районі кварталу Вавілова. Склад загону: три роти по чотири групи", - зауважив Єрофєєв.

За словами військового, до складу групи входило 12 осіб.

"Я, командир групи, замком групи, 2 командири відділення, 2 снайпериа, 2 кулеметники, 2 сапери, 2 розвідники, 2 старших розвідники. Всі є громадянами Російської Федерації. Замком групи прапорщик Азімов, командири відділення єфрейтор Кутулахметов, старший сержант Юлаєв, розвідники-сапери Спиридонов Кирило, Гладков Олександр, розвідники-санітари Григор'єв Володимир і Олександр Александров", - уточнив він.

За словами затриманого, під час перестрілки хотів підірвати себе гранатою, але через поранення не зміг.

"Тоді ще наказ був не перетинати лінію зіткнення, не відкривати вогонь без потреби. У зв'язку з постійними обстрілами вирішив змінити позицію, висунутися у складі 3-х чоловік на пошуки нової позиції. При пошуку нових позицій наткнувся на старі окопи. Вів спостереження за окопами. Здалося, що окопи покинуті, вирішили перевірити. Дав команду двом людям перевірити окопи, сам залишився на прикритті. Коли військовослужбовці увійшли в окоп, були хлопки, і вони тікали з криком: "Відходимо". Стали відходити. По нас відкрили вогонь, отримав поранення в руку, кульове. Кістка роздроблена, впав, на деякий час знепритомнів. Отямився, став повзти, далеко не поповз, прийшли військовослужбовці з окопів. Вбивати не стали, затримали, надали допомогу, зараз я тут. Під час затримання, чесно кажучи, я думав, відразу вб'ють. Хотів себе підірвати гранатою - права рука не слухалася, не дотяглася. Не зміг лівою - не дотягнувся. Поки я це робив, підійшли військовослужбовці з окопів, затримали, поклали на ноші, забрали, відвезли в лікарню міста Щастя. Там була надана перша медична допомога", - пояснює він.

У затриманого запитали його думку про Збройні сили України, на що він відповів, що з побаченого ним у нього немає ніяких претензій.

На питання про те, чи відповідає дійсності в Україні те, що показує російське ТБ, він сказав, що "не все слухаємо, не все дивимося".

"Я думаю, нікому ця війна не потрібна. Поки верхи пінки знімають, низи кров'ю бульбашки криваві пускають", - сказав Єрофєєв.

За словами другого російського військового, Олександра Александрова, він народився 7 січня 1987 року і проживає в Малмизькому районі Кіровської області.

"Я чинний військовослужбовець Російської Федерації. Військове звання - сержант. Посада - розвідник-санітар. Проходжу військову службу у військовій частині 21208, третя гвардійська окрема бригада спеціального призначення, що перебуває при місті Тольятті. Командир бригади, полковник Щепель Сергій Анатолійович. Зайшли на територію України 26 березня 2015 року. Зайшли у складі другого батальйону в кількості 220 (двісті двадцять) осіб. Командир батальйону - Напольських Костянтин Миколайович, майор, громадянин Російської Федерації", - повідомив Александров.

За його словами, на територію України зайшов другий батальйон у складі трьох груп розвідки, групи кореспондентського зв'язку, водії роти спеціального озброєння.

"Нам ставилося завдання спостереження за Збройними силами України", - зазначив він.

До затриманих ГРУшників приведуть ОБСЄ та Червоний Хрест

До російських військових, затриманих у Луганській області, допустять представників Червоного Хреста й місії ОБСЄ. Про це "Українській правді" розповів в.о. начальника прес-служби Генштабу Владислав Селезньов.

"Зараз узгоджується питання про допуск до них місії ОБСЄ й представників Червоного Хреста, щоб вони зрозуміли, що в нас не застосовуються катування, як заявляють у Росії, що затримані одержують відповідне лікування й перебувають у безпеці", - сказав Селезньов.

Він нагадав, що напередодні обом російським військовослужбовцям проведено операції. Селезньов додав, що це справа найближчого часу, а при допуску буде враховуватися стан здоров'я військовослужбовців.

Крім того, він повідомив, що зараз із затриманими росіянами проводять допити.

"Зараз із ними працює СБУ по розслідуванню за фактом убивства українського військового учасника АТО", - додав він.

Селезньов також нагадав, що Україна має намір дати затриманим російським військовим зв'язатися телефоном з рідними.

Геращенко: російським спецназівцям "світить" довічне

Затримані під Щастям на Луганщині російські спецназівці можуть отримати пожиттєве ув'язнення, проте пом'якшити покарання допоможе співпраця з українськими спецслужбами. Про це написав на своїй сторіночці у Facebook член колегії МВС народний депутат Антон Геращенко.

"Оскільки у нас немає воєнного стану, і РФ, за словами Путіна, Лаврова, Чуркіна та інших брехунів рангом нижче, з нами не воює, то ці двоє російських офіцерів матимуть статус звичайних терористів/вбивць і можуть отримати покарання аж до пожиттєвого ув'язнення. Хоча, втім, після їхнього щиросердого розкаяння і співпраці з українськими спецслужбами, вони можуть отримати і недовічне", - зазначив нардеп.

Він додав, що захоплені в полон росіяни розповіли в деталях історію з підготовкою їхнього перекидання в Україну, організацію роботи диверсійно-розвідувальних груп і багато всілякого цікавого про роботу російського спецназу на території України.

За його словами, вони робили це для того, щоб пом'якшити свою провину у вбивстві бійця 92-ї бригади Вадима Пугачова і пораненні співробітників департаменту контррозвідки СБУ.

Геращенко нагадав, що першою реакцією Кремля на захоплення спецназівців було повне заперечення самого існування таких осіб. Водночас керівництво терористичної організації "ЛНР" заявило, що це їхні бійці "народної міліції". Але незабаром "більш розумні радники Путіна" зрозуміли, що заперечення належності цих двох спецназівців до ВЗС РФ, зокрема, справить деморалізівний ефект на тих російських військових, хто воює на території Донбасу.

"У зв'язку з цим на нинішньому етапі російська влада, "для того щоб росіяни не відчули, що їхніх синів перетворюють на гарматне м'ясо і відпрацьований матеріал, і не посилилися антивоєнні настрої", вирішили визнати, що ці двоє таки служили колись в армії РФ, "але, мовляв, за власним бажанням поїхали на Донбас", - зазначив нардеп.

Як відомо, російські спецназівці потрапили в полон, коли у складі диверсійно-розвідувальної групи намагалися захопити стратегічний міст в районі н.п. Щастя.

У Росії і у бойовиків заявили, що вони, мовляв, є співробітниками "народної міліції "ЛНР".

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що російських військових на Донбасі немає, а питання про перевірку інформації із затримання спецназівців потрібно адресувати не в Кремль, а в Міноборони.

В свою чергу міноборони Росії називає затриманих в Україні працівників ГРУ "колишніми військовими", і просить їх звільнити.

У рідному місті затриманих пройшла акція протесту з вимогою вивести російські війська з України.

У СБУ заявили, що судитимуть полонених ГРУшників за тероризм.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11182 | Додав: abel | Теги: допит полонених росіян, допит полонених | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]