Пн, 2024-04-29, 07:07
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2024 » Березень » 3 » Штучне затемнення Сонця вдалось здійснити за допомогою лазера
00:38
Штучне затемнення Сонця вдалось здійснити за допомогою лазера

Європейське космічне агентство випробувало лазерну систему, яка утримуватиме супутники місії "Проба-3" у "синхронному русі на орбіті". Це необхідно, щоб тінь одного з них — "Оккультер" — створювала штучне сонячне затемнення, закриваючи світило на камерах "Коронографа".

Два супутники разом утворюють сонячний коронограф довжиною 144 м для вивчення слабкої сонячної корони ближче до краю зірки, ніж будь-коли раніше. Щоб спостереження були вдалими, супутники повинні зберігати позиціювання на орбіті.

За задумом розробників, тінь «Окультера» закриватиме яскраву сонячну кулю, залишаючи видимою лише зовнішню атмосферу зірки. Рухаючись по 19,5-годинній орбіті супутники зможуть вивчати корону протягом 6 годин. Але для того, щоб зберегти положення тіні діаметром у кілька сантиметрів на «Коронографі», два супутники повинні точно утримувати дистанцію, займаючи правильні положення на орбіті.

ЕКА розробила спеціальну систему лазерної метрології. Вона «стрілятиме» лазером від «Окультера» на відбивач, розташований на другому супутнику. Точність системи для відстеження відносного стану та орієнтації досягає до 1 мм.

Для калібрування системи лазерної метрології інженери протестували її продуктивність у чистій кімнаті довжиною 60 м. Лазер Коронографа відбивався від ретрорефлектора, і отримані виміри перевірялися на відповідність із використанням окремої системи лазерного стеження. ЄКА планує започаткувати місію «Проба-3» на вересень 2024 року.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 170 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]