Нд, 2024-04-28, 14:29
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Жовтень » 1 » Спільну місію з пошуку води на Місяці планують Японія та Індія
00:13
Спільну місію з пошуку води на Місяці планують Японія та Індія

Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA) просувається в розробці космічного апарата для спільної з Індією місії до південного полюса Місяця. Японія та Індія домовилися про спільний проєкт ще у 2019 році. За планом Індійська організація космічних досліджень і розробок (ISRO), яка нещодавно зробила Індію четвертою країною, що здійснила м’яку посадку на Місяць, будуватиме посадковий модуль місії, тоді як JAXA відповідатиме за запуск та місяцехід.

Запуск місії запланований не раніше 2025 року на новій японській ракеті H3, як повідомляють у JAXA. Тим часом агентство перебуває на базовій стадії проєктування місяцехода. Команди проводять випробування на піску, який імітує місячний реголіт – дрібний пил, що покриває поверхню Місяця. Випробування дозволять перевірити, чи зможе апарат виконати свої ключові наукові завдання на Місяці.

Ровер буде автономним і рухатиметься в пошуках води разом з корисним навантаженням. “Проєкт LUPEX (Lunar Polar Exploration) досліджуватиме кількість та якість води на Місяці. Ми сподіваємося використати ці дані як основу для розгляду сталої людської діяльності на Місяці в майбутньому”, – говорять у JAXA.

Апарат також зможе бурити поверхню Місяця, щоб зібрати зразки, які потім будуть проаналізовані інструментами місяцехода. Кожна з цих можливостей сама по собі є подвигом, але їхнє поєднання, та ще й з урахуванням вагових обмежень, є серйозним завданням. “Це складний проєкт – доставити на Місяць ровер вагою в кілька сотень кілограмів, навантажений цими інструментами, перемістити його і виміряти зібрані зразки на місці”, – говорять вчені.

Інші агентства також допоможуть інструментами. Нейтронний спектрометр NASA шукатиме водень на глибині до 1 м під поверхнею на південному полюсі, а екзосферний мас-спектрометр ESA оцінюватиме тиск газу та хімічні ознаки на поверхні. “Аналіз різних даних спостережень за останні роки свідчить про те, що вода може бути присутня в полярних регіонах Місяця, а полярні регіони – це області навколо північного і південного полюсів Місяця”, – зазначають у команді LUPEX.

“Якщо в цих регіонах буде знайдена вода, її можна буде використовувати як джерело енергії для майбутньої діяльності людини на Місяці. З цієї причини країни активно займаються дослідженням Місяця”, – додають науковці.

Цього року Індія запустила успішну місію висадки на Місяць Chandrayaan-3. У листопаді наступного року NASA планує запустити ракету Artemis 2, щоб відправити астронавтів у космічну подорож навколо Місяця. Китай тим часом прагне зібрати перші в історії зразки зі зворотного боку Місяця і доставити їх на Землю у 2024 році. Інші місії в рамках програми NASA “Комерційні послуги з доставки корисного навантаження на Місяць” (CLPS) та японський комерційний посадковий апарат також планують наступного року здійснити польоти на Місяць.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1102 | Додав: admin | Теги: Японія, пошук, Індія, вода, місяць | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]