Нд, 2024-04-28, 13:56
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Червень » 22 » Вчені відкрили нові здібності шимпанзе
13:40
Вчені відкрили нові здібності шимпанзе

Досліди, проведені командою вчених із США та Європи, вказують на здатність шимпанзе прогнозувати різні можливості та адаптувати свою поведінку відповідно до цих припущень. Шимпанзе — другий вид після людини, у якої було виявлено таку розумову здатність.

Унікальна здатність проаналізувати існуючу інформацію, скласти на її основі потенційні майбутні сценарії та сформувати плани дій, залежно від них, зазвичай вважається однією з ключових характеристик людського інтелекту. Однак цей проєкт, ініційований вченими з Каліфорнійського університету в Берклі, демонструє, що шимпанзе здатні до аналогічних дій.

Експерименти проводилися на острові Нгамба в Уганді в заповіднику для шимпанзе, де мешкають біля близько 40 гектар. У початковій стадії експерименту шимпанзе 15 надали дві платформи, на які поклали їжу, після чого камінь був опущений через непрозору трубу на одну з платформ, зміщуючи їжу з неї. Шимпанзе повинні були запобігти перекиданню платформи, і всі вони успішно впоралися з цим завданням.

У наступному експерименті над платформами розташували Y-подібну трубу, з якої камінь міг впасти на будь-яку з двох платформ, створюючи певну невизначеність. У цьому контексті 13 із 15 шимпанзе змогли прогнозувати можливість втрати їжі з обох платформ та адаптували свої дії, утримуючи обидві платформи.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1123 | Додав: admin | Теги: здібності, шимпанзе | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]