Пн, 2024-04-29, 16:44
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2024 » Січень » 27 » Власний супутниковий інтернет планує запустити Євросоюз у 2024 році
00:42
Власний супутниковий інтернет планує запустити Євросоюз у 2024 році

Європейський Союз (ЄС) до квітня 2024-го почне розгортати супутниковий інтернет для власної захищеної мережі. Однак на повний запуск системи підуть роки.

Представники Євросоюзу в найближчі місяці планують підписати багатомільярдний контракт на створення мережі IRIS, який стане альтернативою Starlink Ілона Маска. Документ передбачатиме будівництво та експлуатацію нової системи.

Головна мета такого кроку – отримати власний захищений зв’язок та інтернет в ЄС для військових у разі можливої кризи національної безпеки.

"Starlink є вирішальним активом у війні, як це продемонстрували українські воїни", – зазначив комісар із питань внутрішнього ринку ЄС Тьєррі Бретон.

IRIS планує використовувати сотні супутників на середніх та геостаціонарних орбітах, а також залучити вже наявну інфраструктуру.

Спочатку проєкт IRIS переслідував такі цілі, як розширення космічного блоку, ліквідація чорних плям в інтернеті та покращення комунікаційної інфраструктури для африканських країн. Тепер через події останніх років до цього додалося розв’язання питання безпеки.

Для початку роботи над мережею Євросоюз зібрав понад €3 млрд з різних програм ЄС і частини бюджету Європейського космічного агентства (ESA).

Повністю проєкт повинні розгорнути до 2027-2028 років. Однак Єврокомісія пообіцяла поступово запускати деякі урядові системи в режимі онлайн.

Під час розробки семирічного плану бюджету ЄС у 2019 році плани створення альтернативи Starlink розглядали як другорядні. Однак повномасштабне вторгення рф в Україну показало, що такі засоби є критично важливими на війні.

"Під час війни Україні потрібні супутникові комунікації, але ЄС було нічого запропонувати. Україна не повинна покладатися на примхи Ілона Маска, щоб захистити свій народ", — пояснив Крістоф Грудлер, член Європарламенту, який очолює програму блоку безпечного зв’язку.

Саме тому Євросоюз планує створити власну конкурентну мережу. І першочерговою метою є підписання найбільшого космічного контракту в історії ЄС на мільярди євро до Великодня 2024-го. Після цього розпочнеться активна робота над втіленням IRIS.

Категорія: Технології та IT | Переглядів: 164 | Додав: admin | Теги: Євросоюз, Інтернет, супутник | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]