Вт, 2024-05-07, 11:40
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Квітень » 4 » Згуладзе: Для порушників ПДР буде нова система балів і штрафів
13:30
Згуладзе: Для порушників ПДР буде нова система балів і штрафів

У рамках реформування Державтоінспекції України буде введено так звану систему балів і штрафів, самі штрафи будуть уніфікованими й мінімальними.

Презентуючи на виїзному засіданні Кабінету Міністрів в Національній академії внутрішніх справ у суботу в Києві ініціативи в рамках реформування органів внутрішніх справ, перший заступник глави МВС України Ека Згуладзе повідомила, що пропонується гібридний підхід у системі балів і штрафів.

"Це не батіг і пряник, це просто бали і штрафи", - сказала вона.

Перший заступник міністра пояснила, що для перехідного періоду адаптації до нових правил запропоновано після ухвалення закону всім водіям нарахувати 150 балів. "Це як початковий стартовий пакет. Якщо правопорушення фіксується відеорадаром, знімаються бали. Коли вичерпуються бали, вже нараховується штраф", - сказала вона.

При цьому Згуладзе висловила сподівання, що з цього приводу "Міністерство фінансів не обурюватиметься, оскільки бюджет втратить трохи грошей".

Таким чином, як зазначила перший заступник міністра, ця система дасть змогу адаптуватися до нових правил, а безпека стане одним з головних моментів у цьому процесі.

Щодо штрафів, то, роз'яснила Згуладзе, за їх несплати впродовж 30 днів налічується пеня в подвійному розмірі штрафу, а за несплати штрафу й пені впродовж 60 днів матеріали передаються виконавчій службі Міністерства юстиції.

За її словами, адміністративне стягнення вноситься в автоматичному режимі і нараховується за адресою місця проживання власника автомобіля, "тобто ми штрафуємо машину".

Згуладзе розповіла, що на бланку про стягнення буде вказано адресу сайту, на який за допомогою коду водій за своїми особистими даними зможе зайти і подивитися короткий ролик про своє правопорушення.

"Коли людина бачить на відео, що, де і як вона порушила, претензій стає менше. І краще запам'ятовується", - вважає вона.

Говорячи про термін оскарження стягнення штрафу, перший заступник міністра розповіла, що він становить 10 днів від дня вручення постанови про правопорушення.

За словами Згуладзе, оскаржити рішення можна як у вищому адміністративному органі, так і в суді. Сам факт оскарження призупиняє відлік часу, передбаченого на оплату штрафу.

Вона також розповіла, що трохи відрізнятимуться і правила, коли патрульний поліцейський штрафує водія на місці правопорушення. "Якщо правопорушник не оскаржує штраф, який виписує патрульний, у машинах патрульної поліції буде електронний пристрій, який дає можливість оплати штрафу кредитною карткою і отримання протоколу в електронному вигляді", - зазначила Згуладзе.

"За фізичного штрафування (йдеться про штрафування водія патрульним поліцейським - ред) водій може втратити права терміном до 6 місяців", - наголосила перший заступник міністра, пояснивши, що цього нюансу немає у разі стягнення штрафу на підставі правопорушення, зафіксованого відеореєстратором.

Крім того, Згуладзе розповіла, що на бланку адмінстягнення будуть вказані права і обов'язки правопорушника, що вважатиметься повідомленням водія про це.

"Ми пропонуємо прибрати так звану "вилку", тобто розмаїття штрафів - мінімально-максимальний. По-перше, це нечесно, оскільки завжди є суб'єктивне рішення і ризик корупції в цьому підході досить великий. Ми пропонуємо один штраф за правопорушення - мінімальний наявний на сьогодні штраф", - також пояснила перший заступник голови МВС.

МРЕВ в Україні стануть "відкритим простором", що приноситиме реальні кошти бюджету - перший заступник глави МВС

У рамках реформування системи органів внутрішніх справ України планується скорочення кількості МРЕВ, самі офіси стануть "відкритим простором".

"Дайте нам можливість перебудувати цю систему, запустити її і принести в бюджет як мінімум 1 млрд грн", - сказала перший заступник глави МВС України Ека Згуладзе, презентуючи на виїзному засіданні Кабінету Міністрів у Національній академії внутрішніх справ України в суботу в Києві ініціативи в рамках реформування органів внутрішніх справ.

Вона зазначила, що МРЕВ в Україні корумповані, оскільки побудовані за радянської системи, це необхідно змінювати. "Скасовуючи бюрократію, ми стаємо клієнтоорієнтованими", - сказала перший заступник міністра.

"МРЕВ - ми йдемо до відкритого простору. У відкритому просторі складніша корупція, відкритий простір також унеможливлює черги, що є дуже важливим елементом. Відкритий простір запобігає неробству на роботі – неба де закритися в кабінеті і подивитися фільм. Відкритий простір просто приємно і нам, і вам, і співробітникам, і гостям. Але це фасад", - зауважила Згуладзе.

"Треба сказати, що новий колір нашого простору зелений, і це колір зелені не тієї", - пожартував у свою чергу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Перший заступник глави МВС продовжила іронію міністра: "Нам пощастило: японські машини, які ми отримали в якості гранту, екологічно чисті, так що ми вирішили йти до кінця, тому що екологія для України дуже важлива".

Згуладзе розповіла, що проект закону "Про органи внутрішніх справ України" передбачає кардинальну зміну роботи та структурну оптимізацію МРЕВ. "На сьогодні в Україні функціонує 228 центрів МРЕВ. Їхню кількість буде скорочено до 64, ми плануємо ввести ще 15 мобільних центрів", - повідомила вона.

Перший заступник голови МВС уточнила, що мобільні центри функціонуватимуть у невеликих населених пунктах, де немає необхідності в роботі великих стаціонарних офісів.

За її словами, реформа передбачає, що в Києві працюватиме тільки два оновлених МРЕВ (замість 10), і цього для столиці буде достатньо.

Раніше поаідомлялось, що до літа в структурі МВС буде організована єдина система сервісів, також готується переатестація дільничних поліцейських. Про це повідомвляв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков

"Буде змінена система сервісів у системі МВС. Існує такий ненав'язливий сервіс як МРЕВ, де кожен з вас напевно зазнавав цього знущання, коли доводилося оформляти відповідні документи, отримувати довідки", - сказав він.

"До літа ми отримаємо нову об'єднану систему сервісів МВС, де ми зможемо в одному місці за європейськими стандартами, за цивілізованими правилами з мінімальним тиском на громадянські права людини отримувати оформлення всіх речей, пов'язаних з автомобілем, починаючи від прав, техпаспортів і далі, закінчуючи іншими довідками, які видає міліція, дозвіл на зброю", - сказав Аваков.

Створення муніципальної поліції в Україні поки що не передбачається

Пакет реформ органів внутрішніх справ України, затверджений Кабінетом Міністрів, не передбачає створення муніципальної поліції, пояснює перший заступник глави МВС України Ека Згуладзе.

"Хочу відповісти на кілька запитань, які мені весь час задають. Перше: а де муніципальна поліція? Муніципальної поліції в цьому законі немає, тому що це закон про Національну поліцію", - сказала вона на виїзному засіданні Кабінету Міністрів у Національній академії внутрішніх справ України в суботу в Києві.

При цьому Згуладзе наголосила: "Якщо буде політичне рішення про муніципальну поліцію, це вже буде предметом іншого закону - про муніципальну поліцію, тому що і горизонталь і вертикаль там відрізнятимуться від функцій та принципів роботи Національної поліції".

Перший заступник міністра також зазначила, що ще одне питання, яке часто задають, стосується страховки для працівників органів внутрішніх справ. За її словами, в перехідних положеннях реформування МВС просить уряд протягом п'яти років розробити план переходу на обов'язкове страхування працівників.

"Це нормально, люди цього варті, ми повинні їм дати нормальні соціальні умови", - додала вона.

Третє популярне питання стосується освіти правоохоронців. "Система освіти виходить зі структури поліції і входить до громадянської, міністерської функції", - розповіла Згуладзе.

За її словами, підхід до освіти також буде змінюватися, але концепцію з цього приводу ще не розроблено.

У свою чергу лідер фракції "Блок Петра Порошенко" Юрій Луценко також виступив проти створення муніципальної поліції. За його словами, країні нині потрібна міцна вертикаль влади, зокрема силова, і немає потенціалу експериментувати зі створенням муніципальної або екологічної поліції.

На виїзному засіданні Кабміну було презентовано та затверджено 4 законопроекти щодо реформування органів внутрішніх справ України: "Про органи внутрішніх справ", "Про Національну поліцію", "Про сервісні послуги та сервісні центри Міністерства внутрішніх справ України", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху".

Категорія: Автомобілі | Переглядів: 11026 | Додав: abel | Теги: ДАІ, реформування ДАІ, правила ПДР, нові правила пдр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]