Вт, 2024-04-16, 21:35
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2019 » Березень » 26 » 24 українську експедицію відправили в Антарктиду
10:47
24 українську експедицію відправили в Антарктиду

У понеділок, 25 березня, у Києві відбулись урочисті проводи 24-ої Української антарктичної експедиції на станцію "Академік Вернандський" на найпівденнішому континенті в світі. Про це повідомляє прес-служба НАНЦ.

Науковці здійснять ряд метеорологічних досліджень: безперервні спостереження за зміною клімату з 1947 року,  зміни рівня моря, його солоності і температури, стан та динаміка "озонової діри", вплив змін клімату на льодовики та снігонакопичення в регіоні.

Українські полярники виконуватимуть геофізичні дослідження, зокрема, монітиринг стану космічної погоди (сонячна активність, магнітні бурі, гігантські грози у верхній тропосфері тощо), монітирониг стану навколоземної плазми, відбір зразків гірських порід та стін льодовиків.

Окрім того учасники експедиції проводитимуть біологічні дослідження антарктичних мікроорганізмів (бактерії, дріжджі, міцеліальні гриби), флори (зокрема, єдиних квітів Антарктиди – колобантуса та десшампсії, антарктичних мохів та лишайників). Слідкуватимуть за гніздуванням домініканських мартинів та поморників. Монітиритимуть популяцію пінгвінів дженту та аделі, як індикатора стану запасів криля у Південному океані, здійснять фотоідентифікацію китів, касаток та проведуть аналізи складу антарктичних ґрунтів.

"Важлива особливість також, що 24-та експедиція стане першою нашою експедицією, яка повністю – від лиж до окулярів і шапок, тобто з ніг до голови – одягнена в українську продукцію. Це переважно експериментальні зразки, але це є гарним прикладом партнерства науки і бізнесу для прогресу нашої країни, і сподіваюсь, це стане гарною традицією", – розповіла міністерка освіти та науки Лілія Гриневич.

Очільник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий зазначив, що одним з важливих напрямів є також розвиток туризму на станції.

На "Академіку Вернадському" планують створити туристичний центр, де буде багато цікавої інформації, інтерактивні розваги та сувеніри. Першим кроком до цього стало створення "антарктичної гривні", яку було презентовано під час заходу. На ній зображені традиційні символи Антарктики – пінгвіни, кит та чайки, а також емблема станції "Академік Вернадський". Окрім цього, гостей очікуватимуть цікаві магніти з пінгвінами у вишиванках.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1472 | Додав: adminA | Теги: Антарктида, експедиція, відправка, українська | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]