Вт, 2024-04-16, 15:14
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Вересень » 20 » Асад вийшов з перемир'я. Обстріляли гумконвой
12:28
Асад вийшов з перемир'я. Обстріляли гумконвой

Верховне командування сирійської армії заявило агентству SANA, що надалі не буде дотримуватися оголошеного 12 вересня на основі російсько-американських домовленостей режиму припинення бойових дій (РПБД), оскільки повстанські і терористичні угруповання його нібито не дотримуються.

"Передбачалося, що РПБД дасть реальний шанс на припинення кровопролиття, однак терористичні угруповання проігнорували угоду, не виконавши жодного з його пунктів, і порушили "режим тиші" понад 300 разів. Бандформування використовували РПБД для перегрупування і переозброєння, для продовження нападів на мирні житлові квартали і армійські позиції, для підготовки масштабних терористичних атак, головно в провінціях Алеппо, Хама і Кунейтра", - сказано в повідомленні сирійської армії.

Раніше Генштаб РФ заявив про невиконання США своєї частини домовленостей щодо Сирії і поклав на Вашингтон всю відповідальність за зрив перемир'я. Самі домовленості в подробицях невідомі, 17 вересня президент РФ Путін пояснив це тим, що Штати, мовляв, не можуть визначитися з поділом сирійської опозиції. У російському Генштабі стверджують, що Росія і Сирія дотримуються режиму припинення вогню повністю.

Вашингтон, незважаючи на заяву Верховного командування сирійської армії, сподівається продовжити дію перемир'я.

У свою чергу командування армії Сирії заявило, що урядові війська відбили масштабну атаку бойовиків на південному заході Алеппо вночі проти вівторка, 20 вересня, повідомляє агентство Reuters з посиланням на сирійські державні ЗМІ.

Бойовики напали на військовий комплекс неподалік району Рамус, який сирійська армія і союзники відвоювали раніше в цьому місяці.

Нагадаємо, 10 вересня глава МЗС РФ Сергій Лавров і держсекретар США Джон Керрі в ході переговорів, які тривали понад 14 годин, погодили пакет заходів щодо Сирії. Однією з досягнутих домовленостей стало встановлення перемир'я з 12 вересня.

18 вересня літаки міжнародної коаліції на чолі зі США завдали удару по позиціях сирійської армії поблизу сирійського міста Дейр-ез-Зор. Представники сирійської армії заявили, що внаслідок авіаудару сил коаліції по підрозділах сирійських урядових військ загинули більш як 60 військовослужбовців, ще понад 100 отримали поранення. Представник Міноборони Росії генерал-майор Ігор Конашенков повідомив, що чотири літаки коаліції - два F-16 і два А-10, які завдали удари по сирійських військах, увійшли в повітряний простір Сирії з боку іракського кордону.

В ООН заявили про численні жертви внаслідок обстрілу гуманітарного конвою в Сирії

У Сирії обстріляно конвой спільної гуманітарної допомоги Організації Об'єднаних Націй і сирійського товариства Червоного Півмісяця, повідомляє агентство Reuters з посиланням на прес-секретаря ООН Стефана Дюжарріка. У прес-службі ООН повідомили, що організація в понеділок відправила гуманітарну допомогу в два населених пункти провінцій Алеппо і Хомс більш ніж для 160 тисяч осіб. За даними ООН, обстрілу зазнали 18 з 31 вантажівок. Інцидент стався в районі Урум аль-Кубра, на північний захід від міста Алеппо.

За даними Сирійської ради з нагляду за правами людини (SOHR), на які посилається Associated Press, в результаті обстрілу загинули 12 осіб.

При обстрілі гуманітарного конвою, який доставляв допомогу в сирійську провінцію Алеппо, "багато хто загинув", заявив заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Стівен О'Брайєн.

"Початкові повідомлення свідчать про те, що багато людей було вбито або тяжко поранено, включаючи волонтерів сирійського Арабського Червоного півмісяця, в результаті цих атак, що викликають огиду", - йдеться в поширеній заяві О'Брайєна (цитата згідно з РІА "Новости"). Також наголошується, що під обстріл потрапили склад і лікарня сирійського Червоного півмісяця.

"Я рішуче засуджую те, що трапилося в Урум аль-Кубрі", - йдеться в заяві О'Брайєна, який також зазначив, що всі сторони конфлікту були поінформовані про цей гумконвой.

Крім того, заступник генсека ООН заявив про можливість визнати цей напад воєнним злочином, якщо буде доведено, що він був націлений на працівників гуманітарних служб.

Влада США висловила обурення обстрілом гуманітарного конвою ООН у Сирії. Представник держдепартаменту Джон Кірбі заявив, що маршрут проходження конвою був відомий сирійській владі і РФ. За словами Кірбі, США можуть переглянути перспективи співпраці з Росією щодо Сирії "з урахуванням кричущих порушень режиму припинення вогню".

Як зазначив представник Держдепу, більше тижня США закликали Москву виконувати свої зобов'язання, взяті в Женеві, щодо полегшення безперешкодної доставки гуманітарної допомоги сирійському народові. Однак весь цей час сирійський режим неодноразово відмовляв у в'їзді конвоям ООН. За словами Керрі, тільки напередодні було видано дозвіл деяким колонам. Таким чином, маршрут прямування цього конвою був відомий і сирійському режиму, і Росії.

При цьому представник американської адміністрації, як передає ТАСС, повідомив, що, за даними США, гуманітарний конвой ООН і сирійського товариства Червоного Півмісяця в провінції Алеппо зазнав не артилерійського обстрілу, як заявляли раніше, а авіаудару. Сам авіаудар у вашингтонській адміністрації назвали "обурливим нападом на тих, хто не бере участі у воєнному конфлікті".

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1907 | Додав: adminA | Теги: Асад, гумконвой, обстріл, перемир'я | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]