Пт, 2024-03-29, 17:33
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Січень » 13 » Безрезультатно завершилися переговори щодо возз'єднання Кіпру
21:08
Безрезультатно завершилися переговори щодо возз'єднання Кіпру

 Міжнародна конференція щодо возз'єднання грецької і турецької частин Кіпру в Женеві завершилася без результатів. Тепер роботу буде продовжено на експертному рівні, після чого буде можливий новий раунд переговорів, повідомляє DW.

"Для початку експерти, що представляють всі сторони, зустрінуться 18 січня", - заявив представник уряду Республіки Кіпр Нікос Христодулідіс.

За словами глави МЗС Греції Нікоса Котзіаса, група експертів повинна представити доповідь про озброєння і чисельність військ, дислокованих на Кіпрі - як грецьких, так і турецьких, - після чого переговори можуть відновитися 23 січня.

Найбільш проблемною частиною переговорів є питання власності, яка належала грекам-кіпріотам до турецького вторгнення в 1974 році. Сторонам необхідно домовитися про те, віддавати цю власність грекам чи виплачувати компенсацію і, якщо так, то в якому розмірі.

Сторонам ще необхідно обговорити питання перебування на острові турецьких військ, чисельність яких оцінюється в 30 тис. осіб. Також необхідно вирішити, хто буде гарантом виконання угод - Євросоюз чи Британія, у якої на острові є дві військові бази.

Нагадаємо, у травні 2016 року лідери Кіпру після року консультацій висловилися за об'єднання.

Переговори в листопаді минулого року зайшли в глухий кут через розбіжності в питанні розподілу зон контролю між грецькими та турецькими кіпріотами.

Попередній мирний план ООН для Кіпру був відкинутий греками-кіпріотами в 2004 році.

Острів Кіпр залишається розділеним на дві частини від 1974 року, коли Туреччина вторглася на Кіпр у відповідь на спробу перевороту задля об’єднання острову із Грецією. Острів розділився на самопроголошену Турецьку Республіку Північного Кіпру та визнану у світі Республіку Кіпр на півдні країни.

Кіпрський конфлікт є основною перешкодою для вступу Туреччини в Європейський Союз через відмову Анкари визнати Кіпр.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1886 | Додав: adminA | Теги: возз'єднання, переговори, Кіпр | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]