Чт, 2024-03-28, 12:02
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Лютий » 5 » Бюджет Росії через дешеву нафту втратить від 30 до 45 млрд доларів
17:48
Бюджет Росії через дешеву нафту втратить від 30 до 45 млрд доларів

Доходи російського бюджету від оподаткування нафтової галузі скоротяться на 2,1 трлн рублів при середньорічній ціні на нафту в 50 доларів і на 3,1 трильйона рублів за ціною 40 доларів за барель. Про це йдеться в авторській статті для РБК директора департаменту податкової і митно-тарифної політики Мінфіну РФ Іллі Труніна.

"При зниженні у 2015 році середньої ціни нафти з 100 доларів до 50 доларів за барель доходи бюджету, що випадають тільки від нафтових податків, за нашими оцінками, можуть сягнути близько 2,1 трильйона рублів, а при більш серйозному падінні ціни до 40 доларів в середньому за рік, доходи бюджету можуть знизитися вже на 3,1 трильйона рублів, що становить 14% і 21% запланованих доходів федерального бюджету відповідно", - йдеться у його статті.

Трунін зазначає, що оподаткування нафтової галузі в Росії влаштовано таким чином, що в умовах високих цін бюджет забирає собі основну частку додаткової виручки нафтовиків. "Але і при зниженні нафтових цін втрати також несе в першу чергу бюджет", - пише він.

Російський бюджет на 2015 рік складено з доходами 15,1 трлн рублів (220 млрд доларів за курсом 68 рублів за долар). При курсі 68 рублів за долар російський бюджет втратить від зниження ціни на нафту від 31 млрд доларів (2,1 трлн рублів) до 45,5 млрд доларів (3,1 трлн рублів).

УНІАН зазначає, що ціни на нафту знижуються за рахунок рекордно високих запасів сировини в США. Сьогодні вранці, 5 лютого, ф'ючерси на Brent подешевшали на $0,19, до $53,97 за барель, а ф'ючерси на WTI - на $0,30, до $48,15.

Минулого тижня запаси США зросли на 6,33 мільйона барелів, повідомило Управління енергетичної інформації, за прогнозу підвищення на 3,47 мільйона барелів, повідомляє Reuters.

Ціна Brent зростала на початку торгів, оскільки центробанк Китаю знизив вимоги до резервів банків, що дозволить вивільнити не менше 600 мільярдів юанів ($96 мільярдів). Китайський фондовий ринок після цієї новини піднявся більш ніж на 2%.

Нафта почала дорожчати з шестирічного мінімуму минулого тижня, коли стало відомо про зниження бурової активності в США.

"Однак видобуток на вже діючих свердловинах поки що зберігається і сприяє щотижневому зростанню запасів", - написали у звіті аналітики BNP Paribas.

Попит на нафту, ймовірно знизиться в другому кварталі, коли НПЗ почнуть весняні профілактичні роботи.

"Результатом стане спад споживання нафти на НПЗ, який викличе подальше значне зростання запасів", - йдеться у звіті BNP Paribas.

На дев'яти американських НПЗ, чия потужність становить 10% загальної потужності нафтопереробки в країні, з неділі триває страйк, тоді як Royal Dutch Shell веде переговори з лідерами профспілки про зарплату співробітників підприємств.

У Лівії група озброєних людей захопила одне з нафтових родовищ, убивши 12 осіб. Аналітики все частіше висловлюють сумніви, що Лівії, яка входить до ОПЕК, вдасться підвищити видобуток і експорт нафти.

Раніше міністр нафти Саудівської Аравії Алі аль-Нуямі заявляв, що організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) не буде знижувати видобутку нафти, навіть якщо ціни опустяться нижче ніж 20 доларів за барель.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 1987 | Додав: admin | Теги: дешева нафта, бюджет, Росія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]