Чт, 2024-03-28, 23:22
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Лютий » 17 » Чайлдфрі - новий спосіб життя?
22:51
Чайлдфрі - новий спосіб життя?

Сучасне суспільство славиться своєю контрастністю і багатоликість. Якщо в XVII-XIX століттях багато людей і не замислювалися про те, що можна мати рівні права, що суспільство може ділитися не тільки за ознакою "бідний-багатий". В наші дні автомобіль і телефон є майже в кожній родині, та століття XX, закономірно, перейшовши в XXI, перевернуло багато уявлень з ніг на голову.

Варто озирнутися навколо: жінки і чоловіки міняються ролями, від строкатих представників різних субкультур рябить в очах, Інтернет дозволяє не виходити з дому ... Природно, відбувається і перелом в системі сімейних цінностей, моралі; відбувається переосмислення ролей.

Зокрема, з'явилося поняття "чайлдфрі" (childfree). Багато людей негативно ставляться до людей, позиціонуючим себе такими, але мало хто намагається розібратися в суті явища і причини. Варто розмежувати кілька понять і "ступенів" бездітності:

1) "Childfree" не варто плутати з так званим "childless". Люди другої категорії в більшості випадків позбавлені фізичної або фізіологічної можливості мати дітей: релігія, вік, стан здоров'я, безплідність, небезпечні хвороби (СНІД, Гепатит ...), генетичні розлади, що передаються потомству ... У випадку "childless" спроба завести дітей, як правило, межує зі смертельним ризиком або просто може бути безвідповідальним рішенням, адже гарантовано передавати нащадку свої болячки як мінімум жорстоко.

2) "Childfree" "легкого ступеня". Такі люди зазвичай не відчувають потреби в дітях протягом певного періоду життя: хтось зайнятий на навчанні/роботі, хтось намагається облаштувати свій побут на перспективу, хтось не зустрів свого єдиного... Як правило, досягнувши поставленої матеріальної мети або конкретного віку, такі люди починають "думати про душу" і незабаром обзаводяться сім'єю.

3) "Childfree" "середнього ступеня". В принципі, до такої категорії можна віднести людей з притупленими інстинктами, тих, у кого духовні потреби переважають над фізіологічними. Зазвичай це люди науки або творчі особистості, які цілком і повністю вирішують присвятити себе своїй справі, без оглядки на особисте життя. Мова не обов'язково йде про геніїв і світила, адже таке рішення може ухвалити будь-яка людина. Він цілком ладнає з дітьми, де б з ними не перетинався, не відчуває ніякого дискомфорту від присутності дитини, навіть може працювати, скажімо, педагогом в школі чи садочку. Можливо, така людина робить усвідомлений вибір, тому що знає, що не впорається з батьківською роллю, або знає, що йому важливіше відбутися, як професіоналу, а не батькові чи матері. Причин може бути багато, від глибоких особистих до банальної прагматики.

4) "Childfree" "важкого ступеня". Саме вони є тими самими дітоненависниками, через які всіх бездітних під одну гребінку зараховують до розряду збиткових особистостей, а сам термін "чайлдфрі" асоціюється з чимось негативним. Представники цього класу не переносять дітей на будь-якому рівні. Досить простого згадки про дітей, щоб такого дітиноненависника пробрало велике нервове тремтіння. А вже якщо з якихось причин йому трапиться опинитися з дитиною в замкнутому просторі - зрив, скандал, гримаси.

Для таких людей діти і з ними пов'язане - постійний привід для критики і бурчання: наслідки пологів, поганий запах, шум, багато витрат, місця в чергах і транспорті поряд з пільгами дістаються в першу чергу "детяого", замість парковки у дворі дитячий майданчик.

Найгірше в таких людях те, що вони не здатні змовчати і стерпіти. Вони будуть посилено пропагувати свій спосіб життя і свої ідеї, видаючи їх за єдино правильні, ображаючи мам "овуляшкамі", критикуючи появу дітей і мотивуючи це тим, що людина пішов своїм інстинктам, а не високої мети самореалізуватися ... Нерідко такі люди стерилізують себе, а вже якщо "трапилося", то доходить і до аборту і до суїциду. При цьому ніхто з них не здатний відповісти на питання про те, як же тоді людству вижити, якщо всі будуть чайлдфрі. І чи не є життя для себе улюбленого спробою позбутися зайвої відповідальності? І якщо поки що світ все ж не занурився в пучину бездітності, то чи не буде в старості самотньо, адже навіть хороший друг - це не рідна людина ...

 

Категорія: Дім і сім'я | Переглядів: 11640 | Додав: adminA | Теги: чайлдфрі | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]