Вт, 2024-04-23, 11:37
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2019 » Лютий » 19 » Чи варто використовувати антибактеріальні серветки
10:41
Чи варто використовувати антибактеріальні серветки

З початком ери антибіотиків людство вирішило, що перемога над інфекціями і мікробами — справа часу. Однак бактерії стали мутувати і формували стійкість до чудодійних препаратів, а людство зіткнулося з проблемою лікарської резистентності. В наші дні антибактеріальні засоби застосовуються настільки широко і безконтрольно, що вчені ведуть мову про швидке виникнення невразливих супербактерій, джерелом яких може стати побутовий пил

Що викликає тривогу вчених? Найбільшу стурбованість фахівців викликає повсюдне використання антибактеріальних серветок: ними протирають руки, побутові предмети, використовуваний різними людьми інвентар. Перевагу зручним у використанні одноразових серветок віддають навіть там, де було б достатньо вимити руки з милом або протерти поверхню вологою ганчіркою.

Одна з популярних в серветках речовина, триклозан, ще в 2016 році була заборонена до використання в засобах особистої гігієни, але застосовувати її в побуті продовжують. Чим небезпечне використання серветок з триклозаном? Цей антибактеріальний компонент володіє високою активністю, під його впливом десятки мікробів почали мутувати, купуючи резистентність до цілого ряду антибіотиків. Річ у тім, що протирання поверхонь не вбиває всю мікрофлору.

Зіткнувшись з речовиною, що залишилися в навколишньому середовищі бактерії починають пристосовуватися, і з часом у них формується імунітет до антибіотиків. Вчені вважають, що найбільше таких стійких бактерій знаходиться в пилу громадських установ, адже відіграє роль і фактор індивідуального носійства стійких бактерій окремими людьми.

Що формує медикаментозну резистентність? Антибактеріальні препарати можуть вбивати бактерії (бактерицидна дія) або пригнічувати їх розмноження (бактеріостатична дія). Застосування антибіотика в недостатній дозі або неповним курсом дозволяє частині бактерій виживати і формувати стійкість до даного препарату.

Якщо людина зловживає препаратами або порушує правила лікування, з часом вона і сама зіткнеться з ситуацією, коли ліки перестають діяти, і стане носієм небезпечних для інших людей стійких бактерій.

Де можна зіткнутися з такими бактеріями? Американські екологи дослідили зразки пилу в 42 спортивних установах США. Вибір спортзалів був обумовлений тим, що саме тут люди тісно контактують з різним обладнанням, а тому часто користуються антибактеріальними засобами і серветками для протирання поверхонь. Зараз стали випускатися навіть килимки для йоги зі спеціальним просоченням, і середовище спортзалів насичене різного роду хімічними речовинами.

У зразках пилу екологи виявили і заборонений триклозан, та інші речовини, та десятки мікробів, у яких виявлялися біомаркери стійкості до антибіотиків. Як попередити ризики? Вчені вважають, що такий пил стає справжньою колискою для патогенних мікроорганізмів, і не можна виключити появу супербактерій, що будуть стійкі до всіх відомих антибактеріальних препаратів.

Щоб уникнути цього, людству варто позбутися від маніакальної пристрасті до чистоти, менше використовувати побутову хімію, по можливості віддавати перевагу милу і вологому прибиранню, звичайними вологими серветками замість антибактеріальних препаратів.

Категорія: Дім і сім'я | Переглядів: 1781 | Додав: adminA | Теги: антибактеріальна, використання, серветка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]