Сб, 2024-04-20, 03:15
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Лютий » 6 » Дефіцит річкової риби назріває в Україні
00:24
Дефіцит річкової риби назріває в Україні

риба В Україні назріває дефіцит річкової риби. Так, порівняно з 2013 роком, її популяція скоротилася на 70%. За прогнозами, якщо не вжити термінових заходів, уже у 2024 році доведеться її купувати за кордоном. Виходом із ситуації є посилене фінансування селекції.

Так вважає директор Інституту рибного господарства Ігор Грициняк, повідомляє пресслужба Академії аграрних наук. За його словами, причинами скорочення чисельності популяції річкової риби в Україні є 2 фактори:

  1. природні;
  2. антропогенні (тобто вплив людини та її діяльності).

"Порівняно з 2013 роком, популяція річкової риби знизилася на 70%. За таких темпів до 2024 року Україна змушена буде перейти на закупівлю її за кордоном", – наголосив Грициняк.

Грициняк стверджує: Україна має можливість не допустити занепаду галузі. Для цього, за його словами, держава має підтримувати програми селекції та відтворення риби.

"Має зберігатися матковий матеріал – принаймні, подвійний-потрійний запас. Окрім того, цей матеріал потрібно постійно оновлювати. Варто враховувати, що за 6-8 років продуктивність гнізда падає. Тому селекційна програма в державі має бути безперервною. Якщо ми її перервемо бодай на рік, нашу рибну галузь відкине на 7-8 років назад", – пояснив він.

При цьому Грициняк наголосив: в Україні є всі необхідні ресурси, аби не лише повністю забезпечувати себе річковою рибою, а й експортувати її. "Власної популяції Україні цілком достатньо. Понад те, ми здатні збільшити її в рази й експортувати", – підкреслив директор Інституту рибного господарства.

Категорія: Спорт і туризм | Переглядів: 1339 | Додав: admin | Теги: україна, риба, дефіцит, річкова | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]