Вт, 2024-04-23, 16:55
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Січень » 8 » День народження видатного поета Василя Симоненка відзначають в Україні
18:28
День народження видатного поета Василя Симоненка відзначають в Україні

Сьогодні, 8 січня, в Україні відзначають день народження видатного українського поета Василя Симоненка (1935 - 1963 р.р.).

Василь Симоненко народився в селі Біївці Лубенського р-ну на Полтавщині 8 січня 1935 р. Ріс без батька, мати працювала в колгоспі. Протягом 1942-1952 рр. майбутній поет навчався в школі. У 1952 році закінчив із золотою медаллю середню школу в Тарандинцях, вступив на факультет журналістики Київського університету імені Шевченка. Брав участь у літературній студії імені Василя Чумака (СІЧ).

У 1957 - 1960 рр. працював в газеті "Черкаська правда", потім, в 1960 - 1963 рр., - в газеті "Молодь Черкащини", власним кореспондентом "Робітничої газети", а також займався літературною творчістю.

У 1962 році Василь Симоненко став членом Спілки письменників. Планував вступати до аспірантури Інституту літератури АН УРСР, вийшла єдина його прижиттєва збірка "Тиша і грім".

Збірка "Тиша і грім" була написана під впливом "хрущовської відлиги" і схвально сприйнята критикою й читачами.

Разом з іншими талановитими представниками української молоді Василь Симоненко бере участь в роботі Клубу творчої молоді, їздить по Україні, спілкуючись з ровесниками.

Потім поет працює в комісії, що займалася розслідуванням масових розстрілів в катівнях НКВС. Потрапляє під нагляд КДБ. Улітку 1962 року міліціонери заарештували і жорстоко побили його. Його твори відмовлялися друкувати, друзі відвернулися.

Восени 1962 року Симоненко починає писати щоденник "Окрайці думок".

У 1963 вийшла казка "Цар Плаксій і Лоскотон".

На початку вересня 1963 року ліг в лікарню, оскільки після побиття його мучили болі, був діагностований рак нирок.

13-го грудня 1963 р. поет помер у черкаській лікарні (за офіційною версією, від раку), похований у Черкасах. Поет прожив всього 28 років.

Навіть після смерті КДБ продовжувало відстежувати творчість поета.

У 1964-му році вийшла посмертна збірка "Земне тяжіння" (книгу було висунуто на здобуття Державної премії УРСР ім. Шевченка в 1965 р (посмертно), але лауреатом того року став Микола Бажан). Минуло 15 років офіційного забуття поета і 1981 року з'явилася книга вибраного "Лебеді материнства" з передмовою Олеся Гончара.

Василеві Симоненкові посмертно присуджено Державну премію України імені Шевченка в 1995-му році.

Раніше український гурт "Біла Вежа" презентував кліп на пісню "Виростеш ти, сину". Текстом композиції став вірш українського класика Василя Симоненка.

Категорія: Культура та навчання | Переглядів: 1905 | Додав: adminA | Теги: україна, День народження, Василь Симоненко, поёт | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]