Чт, 2024-03-28, 23:09
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2019 » Березень » 1 » Дев'яту планету знову знайшли астрономи. ВІДЕО
08:27
Дев'яту планету знову знайшли астрономи. ВІДЕО

 Висунута кілька років тому гіпотеза про існування Дев'ятої планети отримала нові докази.

Кілька тижнів тому повідомляли про войд Волопаса – найпорожніше місце, відоме людині у Всесвіті , яке знаходиться на відстані в 700 млн світлових років від Землі. Незважаючи на знання про такі далекі простори, всередині нашої Сонячної системи люди досі залишаються сліпими кошенятами.

Доказ цьому – кількість планет навколо Сонця, з якою ми досі не можемо визначитися. До 2006 року було прийнято вважати що їх дев'ять, після чого Міжнародний астрономічний союз (МАС) врахував наявність декількох десятків схожих з Плутоном об'єктів в поясі Койпера і вирішив, що в Сонячній системі існує вісім повноцінних планет, а решта – карликові.

Але, на початку 2016- го, астрономи Майкл Браун і Костянтин Батигін зробили сенсаційну заяву: за Плутоном може знаходиться справжня планета, яка в п'ять разів важча за Землю і трохи менша за розміром, ніж Нептун і Уран.

Головною проблемою стало виявлення дев'ятої планети, оскільки вона знаходиться так далеко, що навіть найпотужнішому земному телескопу Subaru доведеться витратити роки, щоб відшукати її в темряві на краю Сонячної системи.

Замість того, щоб тицяти пальцем у невідомість, Браун і Батигін проаналізували інші об'єкти астероїдної хмари, на які чинить сильний гравітаційний вплив можлива Дев'ята планета.

Після трьох років досліджень, вчені уточнили дані про загадкову планету і днями опублікували результати своєї роботи в журналі The Astronomical Journal.

Відповідно до їхньої статті "Орбітальні скупчення у віддаленій Сонячній системі", на скупчення крижаних тіл, які знаходяться за орбітою Нептуна впливають гравітаційні сили невидимої нам планети.

Астрономи виключили інші можливі варіанти, які могли б вплинути на скупчення на краю Сонячної системи, і підрахували, що шанс відсутності на їхній орбіті великого об'єкта дорівнює одному до 500.

Іншими словами, ймовірність того, що на об'єкти в поясі Койпера впливає що-небудь інше, а не гравітаційне поле потенційної Дев'ятої планети становить лише 0,2%. Три роки тому вони стверджували, що ця ймовірність дорівнює 0,07%.

Як передає портал Phys.org , друге дослідження щодо "Гіпотези Дев'ятої планети" буде опубліковано в наступному номері журналу Physics Reports. У ньому Батигін і Браун, разом з Фредом Адамсом і Джульєт Бекер з університету Мічиган, працювали над створенням тисяч нових комп'ютерних моделей, які пояснюють розвиток руху об'єктів у віддаленій Сонячній системі.

Отримавши оновлену інформацію, вчені зробили висновок, що Дев'ята планета лише у п'ять разів важча за Землю, а не в 10, як вони вважали раніше. Також аналіз руху віддалених об'єктів дозволив визначити, що можлива планета знаходиться набагато ближче до Сонця, – на відстані близько 400 астрономічних одиниць. До порівняння, відстань від Землі до Сонця становить одну а.о. або близько 150 млн км.

"Будучи в п'ять разів важчою за Землю, Дев'ята планета дуже нагадує типову екстрасонячну супер-Землю. Це забракла ланка сонячної системи в формуванні планет. Дослідження планет далеко від Сонця за останні 10 років показали, що планети подібного розміру дуже часто зустрічаються навколо інших схожих на сонце зірок. Дев'ята планета буде найближчим об'єктом, який ми знайдемо для відкриття вікна і вивчення властивостей типових планет у нашій галактиці", – говорить Майкл Браун.

Дослідження вчених поки не підтверджують існування Дев'ятої планети, але вже є грунтовні докази для наукової спільноти, щоб продовжити роботу в цьому напрямку і перевірити їхню гіпотезу.

"Моя улюблена характеристика гіпотези про Дев'яту планету – це те, що її можна перевірити за допомогою спостережень. Перспектива коли-небудь побачити реальні зображення цієї планети дуже мотивує. Хоча знаходження Дев'ятої планети – це серйозний астрономічний виклик, я дуже оптимістичний з приводу того, що ми представимо її зображення в наступному десятилітті", – пояснює Костянтин Батигін.

Найбільш імовірно, що Дев'ята планета – це холодний газовий гігант, ядро якого складається з металів і силікатів, упакованих зверху в міцні льоди. Якщо у планети є атмосфера, то вона повинна складатися з водню і гелію, а також часток водяного і метанового льоду.

Щоправда, поки вчені виявлять одну з найвіддаленіших планет у Сонячній системі, велика ймовірність і того, що вона буде не дев'ятою, а десятою. У вересні 2018-го знову розгорілися суперечки з приводу повернення Плутону статусу планети.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1476 | Додав: adminA | Теги: знахідка, дев'ята, астроном, планета | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]