Чт, 2024-04-18, 07:25
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Вересень » 4 » Дитина може захворіти через неправильний шкільний портфель
09:09
Дитина може захворіти через неправильний шкільний портфель

Із новим навчальним роком батьки часто спантеличені збільшенням цін на шкільне приладдя та намагаються максимально зекономити, аби запастись усім необхідним. Зазвичай, під економію потрапляють, у першу чергу, шкільні портфелі. Та економлячи на них, батьки забувають про те, що цим самим дуже сильно шкодять здоров'ю своїх нащадків.

– Минулого року збирала дитину в перший клас. Була шокована від цін на канцтовари, форму та рюкзаки. Пішла обирати його разом з донечкою, щоб вона була задоволена. Їй сподобався з героями мультфільму "Монстер Хай". Він був китайським і відносно недорогим. З перших днів мене злякала вага рюкзака – від усіх необхідних матеріалів він важив дійсно багато, тому я його носила доньці аж у клас протягом усього року. Незважаючи на це все, рюкзак зносився й порвався, радує лише те, що вберегла дитині спину. Цьогоріч купила один з найдорожчих ранців, проте кількість книжок збільшилась, і він став важчим. Носити його дитині в школу не хочу, хвилююсь за її спину, а що робити, не знаю, – розповідає вінничанка Тетяна Семенюк.

За словами фахівців, у першу чергу, шкільні портфелі мають бути з якісного матеріалу. Ортопедичні рюкзаки можуть лише нашкодити хребту дитини.

– Щоб не нашкодити своїй дитині, у першу чергу, треба звернути увагу, з якого матеріалу портфель виготовлений. Дуже важливо, щоб він був з якісного та міцного матеріалу, щоб його можна було підігнати під ріст дитини й він не гойдався під час ходьби. Також батькам варто контролювати, що дитина носить у рюкзаку. Часто діти забувають, і кладуть туди багато зайвого. Це ніби непомітно, але дитяча спина це відчуває.

На жаль, ми не можемо контролювати кількість книжок, оскільки практично кожен урок потребує свого підручника. Тому я завжди раджу батькам телефонувати до батьків дитини, яка сидить поруч, аби носили підручники навпіл. Щоб шкільний ранець не нашкодив здоров'ю дитини, він має важити не більше 10% від ваги самої дитини: якщо першокласник важить тридцять кілограмів, то на спинку навантаження не може бути понад три кілограми.

Також не варто поспішати купувати ортопедичні рюкзаки, адже в кожної дитини стан спини індивідуальний: якщо в старшому віці в учня вже є якісь навіть незначні порушення, такий рюкзак може лише нашкодити, – пояснює лікар вищої категорії, ортопед-травматолог обласної дитячої поліклініки Іван Зябченко.

Відомо, що від правильної постави й здорового хребта залежить загальне самопочуття та здоров'я дитини. Від викривлення хребта страждає не лише зовнішній вигляд, а й порушується робота серцево-судинної системи, легень, можуть з'явитися болі в спині, ногах, а також головний біль. До 16 років батьки повинні постійно тримати на контролі стан спини своєї дитини, адже за статистикою, у кожному класі 60% дітей мають хвороби спини.

– Я працюю ортопедом уже досить довго, помітив, що останні п'ять років батьки почали все частіше приводити на прийом дітей з хворими спинами. Як правило, вони це помічають уже в підлітковому віці, коли проблеми вже можна побачити неозброєним оком. Діти стали вести менш рухливий спосіб життя, постійно сидять, до того ж псують спину, заміняючи звичайний рюкзак на такий, що носиться на одному плечі. Від цього за досить короткий термін у підлітка починає йти навантаження на один бік, від чого зміщується лопатка й візуально це стає дуже помітним. Якщо дитину до цього турбували проблеми зі спиною, то навіть після кількох місяців носіння такої сумки всі проблеми дадуть про себе знати, – каже Іван Стахович.

Категорично забороняється батькам купувати самостійно різноманітні прилади й корсети для виправлення хребта чи постави дитини. Також не рекомендується виконувати ті чи інші фізичні вправи без попередньої консультації. У таких випадках батьки дуже часто лише шкодять здоров'ю дитини.

– Якщо батьки помітили, що десь дитина почала частіше горбитись або її лопатки не знаходяться на однаковому рівні, відразу варто сходити на консультацію до лікаря. Адже якщо вже будуть порушення постави, вони дуже швидко переходять у сколіоз, з яким боротися набагато складніше.

На консультації лікар опише батькам стан спини дитини й підбере спеціальні вправи, які їй варто буде поробити. Якщо момент упущено, тоді вже йде спеціальний режим: дитині варто спати на твердому ліжку з невисокою подушкою, кількість вправ збільшується й додаються ще курси масажу. Усе це залежить від ступеня сколіозу дитини.

Є люди, які дотягують до останнього, тоді лікарі рекомендують дітям носити спеціальні корсети, які виготовляють спеціально під дитину, – розповідає лікар.

Категорія: Дім і сім'я | Переглядів: 11334 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]