Пн, 2024-04-29, 15:29
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Грудень » 6 » Дивний об'єкт, який випромінює на Землю радіацію кожні 76 хвилин, знайшли в космосі
09:52
Дивний об'єкт, який випромінює на Землю радіацію кожні 76 хвилин, знайшли в космосі

У центрі нашої галактики, Чумацького Шляху, знаходиться надмасивна чорна діра, якій вчені дали назву Стрілець A*. Відомо, що він важить еквівалентно 4,3 мільйонам Сонць, і навколо нього обертається група зірок. Але нові дані свідчать про те, що існує щось інше, що обертається навколо Стрільця A* набагато швидше: намагнічена речовина, що рухається з неймовірною швидкістю.

Останнє свідчення походить від аналізу гамма-випромінювання, який ще не був рецензований. Дані є загальнодоступними, і вони були використані дослідниками з Національного автономного університету Мексики для створення хронології викидів з червня 2022 року по грудень 2022 року. Дані отримані з космічного гамма-телескопа NASA Fermi. Команда виявила повторюване випромінювання, що з’являється кожні 76,32 хвилини.

Крива блиску чітко показує повторювану картину, а період узгоджується зі спостереженнями минулого року на зовсім іншій довжині хвилі. Радіоспостереження також показали, що навколо Стрільця A* щось відбувається приблизно кожні 74 хвилини, з похибкою 6 хвилин більше або менше.

Радіус Стрільця A* становить 12 мільйонів кілометрів, і очікується, що цей об’єкт буде досить близько до нього, у п’ять разів більше радіусу чорної діри. Щоб подолати орбітальну відстань трохи більше ніж за годину, ця крапка повинна рухатися зі швидкістю 30 відсотків від швидкості світла, що справді є вражаючою швидкістю.

Але зареєстровані не тільки радіо- та гамма-випромінювання. Існує також рентгенівське випромінювання навколо чорних дір, але воно повторюється кожні 149 хвилин, приблизно вдвічі довше, ніж гамма- та радіовипромінювання. Дослідники вважають, що вони пов’язані між собою.

"Збіг багатохвильової періодичності в рентгенівському та гамма-випромінюванні вказує на єдиний фізичний механізм, який створює його", — написала команда в статті.

Вважається, що пляма намагнічена, що дає змогу зрозуміти магнітне поле навколо надмасивної чорної діри. Хоча Стрілець A* не живиться активно, як інші надмасивні чорні діри, навколо нього все ще є диск матеріалу – і випромінювання краплі говорить нам, що воно обертається навколо нього за годинниковою стрілкою.

Вивчення майбутніх спалахів у діапазоні довжин хвиль за межами видимого спектру дозволить краще зрозуміти навколишнє середовище навколо нашої надмасивної чорної діри.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 187 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]