Пт, 2024-04-19, 02:53
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Лютий » 23 » Для прогнозу загроз лавин в майбутньому будуть використовувати супутникові знімки
22:12
Для прогнозу загроз лавин в майбутньому будуть використовувати супутникові знімки

Школа наук про Землю Абердинського університету використовувала супутникові знімки для вивчення руху двох лавин в 2016 році і однієї в 2021 році. Обидві події відбулися в тій же гімалайській долині, але сильна лавина в лютому 2021 року призвела до раптової повені, в результаті якої загинуло понад 200 осіб.

Команда науковців виявила, що залишки лавини 2016 року і наступних снігопадів, можливо, посилили наслідки торішньої лавини. Використовуючи набори супутникових даних та моделювання, команда виявила, що лавина 2021 року пройшла вісім миль (майже 13 км), незважаючи на те, що вона складалася в основному з каменів.

Що ще важливіше – вони виявили підозрілі рухи на поверхні льодовика ще до сходження лавини в 2016 році. Це може дозволити в майбутніх дослідженнях шляхом аналізу супутникових даних розрахувати, коли з’явиться ризик сходження лавин.

За словами науковців, хоча польові спостереження довели свою ефективність в прогнозуванні лавин в минулому, їх важко проводити у великих масштабах через ризики, пов’язані з роботою у віддалених гірських районах. За даними шотландської служби інформації про лавини (SAIS), тільки в січні 2022 року в Шотландії зійшло в цілому 17 лавин.

За словами вчених з Абердіна, які вивчили смертоносну Гімалайську лавину, що обрушилася рік тому, супутникові знімки можуть запропонувати новий спосіб моніторингу лавинної загрози для віддалених гірських системах.

"Завдяки більш цілеспрямованим дослідженням сходження лавин, ми змогли знайти можливу основу для кращої оцінки їх руйнівного характеру. Звичайно, існують невизначеності, пов’язані зі спостереженнями дистанційного зондування, і нам необхідні додаткові дослідження для виявлення статистично значущих тенденцій зміщення поверхні перед сходом лавин", — розповіла доктор Лідія Сем, що стала одним з автором дослідження, опублікованого в журналі Remote Sensing.

За її словами, технологія відкриває можливість розробки нової системи моніторингу, яка може виявитися дуже корисною для захисту таких гірських систем, як Гімалаї або Анди, які вже стикаються зі значними проблемами через зміни клімату.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1331 | Додав: abel | Теги: косомос, лавин, наука, лавини | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]