Ср, 2024-04-24, 05:36
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Січень » 20 » Екзопланету, всередині якої проходить ядерний синтез, виявлено
10:54
Екзопланету, всередині якої проходить ядерний синтез, виявлено

космос телескоп Gaia Міжнародна команда вчених виявила завдяки європейському космічному телескопу Gaia нову екзопланету, всередині якої, ймовірно, продовжується ядерний синтез. Команда, очолювана британським професором Сашею Хінклі (Sasha Hinkley) з Університету Ексетера, виявила екзопланету на орбіті приблизно в 483 млн км від зірки HD 206893, розташованої в 130 світлових роках від Землі і приблизно на 30% більшої.

Відомо, що ця зірка має навколозірковий диск, тобто біля неї ще формуються планети, а тому вона й розглядалася як перспективний кандидат для пошуку в її околицях екзопланет. Інструмент Gaia Європейського космічного агентства дозволяє робити дуже точні спостереження та виміри у зоряному небі та в першу чергу призначений для створення тривимірної моделі галактики.

Використовуючи дані Gaia, команда використовувала інструмент GRAVITY при Дуже Великому Телескопі (VLT) на півночі Чилі для підтвердження присутності нової планети, що отримала кодову назву HD 206893 c. Спостереження також дозволили дослідникам проаналізувати світловий спектр атмосфери планети. Наявні дані дозволяють припускати, що в ядрі гігантського об’єкта продовжується ядерний синтез за участю дейтерію – ізотопу водню.

Відкрита планета, за наявними даними, схоже, приблизно в 13 разів масивніша за Юпітера. Її гігантський розмір та свідчення про ядерні реакції в ядрі означають, що вона фактично є проміжною ланкою між планетою та зіркою класу коричневого карлика. Такий об’єкт формується, як і звичайні зірки, але недостатньо масивний для того, щоб стати однією з них. Відкриття забезпечить вчених новими даними, що допомагають відрізняти потужні планети від карих карликів.

Відкриття демонструє, що Gaia здатний виявляти потенційні екзопланети, які пізніше можуть додатково досліджуватися іншими інструментами – від наземних телескопів до Джеймса Вебба.

Докладніше про дослідження можна дізнатися зі статті на ArXiv, а також відповідна стаття вийшла в журналі Astronomy & Astrophysics. Крім того, доповідь про відкриття зроблено під час нещодавньої конференції Американського астрономічного товариства в Сіетлі.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1172 | Додав: admin | Теги: телескоп, Gaia, екзопланета, Синтез, космос | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]