Чт, 2024-03-28, 14:47
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Квітень » 6 » Ємен звинуватив Росію в постачанні зброї повстанцям
10:51
Ємен звинуватив Росію в постачанні зброї повстанцям

У Міністерстві закордонних справ Ємену звинуватили Росію у прихованому постачанні зброї повстанцям-хуситам. Про це заявив міністр закордонних справ Ємену Ріяд Яссін. Коаліція дозволила Червоному Хресту доставити гуманітарну допомогу в Ємен, де з 19 березня загинули більше 500 осіб

За словами урядовця, літаки з Росії, що прибули до Ємену для евакуації іноземних громадян, мали на борту озброєння, яке передали повстанцям.

Дипломат закликав офіційну Москву пояснити цю ситуацію та утриматися від втручання в збройне протистояння в Ємені.

Російська сторона вже відреагувала на звинувачення. За словами речника відомства Олександра Лукашевича, інформація неправдива, а літаки з Росії прибувають тільки для того, мовляв, щоб забрати із зони бойових дій російських громадян.

Арабська коаліція під проводом Саудівської Аравії завдала авіаударів по порту Ас-Саліф, який розташований в провінції Ходейда на заході Ємену. Метою ударів був військовий аеропорт міста Ходейда.

"Авіація коаліції завдала удару по порту Ас-Саліф в провінції Ходейда, розташованої на заході Ємену, і також по військовому аеропорту Ходейда, незважаючи на те, що його бомбили кілька днів тому", - йдеться в повідомленні.

Також, крім авіації, атаки по позиціях хусит вчинили і військові кораблі коаліції.

Нагадаємо, з 19 березня в результаті бойових дій в Ємені загинули 549 осіб, понад 200 з них - мирні жителі. Ще 1707 осіб зазнали поранень.

Зазначимо, з 2014 року в Ємені триває конфлікт між шиїтським угрупуванням "Ансаралла" і урядовими силами. У березні 2015-го участь у війні взяла коаліція арабських держав на чолі з Саудівською Аравією на боці уряду Ємену.

26 березня Саудівська Аравія почала військову операцію проти повстанців-хуситів, які контролюють значну частину Ємену. З боку саудівців в операції беруть участь 150 тисяч військових і 100 військових літаків. Озброєння відправили в Ємен й інші держави: Об'єднані Арабські Емірати, Бахрейн, Кувейт, Катар, Йорданія, Марокко і Судан.

За підсумками четверга, 2 квітня, повстанці захопили центр Адена - міста на півдні країни, куди втік із Сани повалений президент. Серед захоплених будівель і його резиденція.

Нагадаємо, ще в середині листопада 2014 року МЗС України рекомендувало своїм громадянам утриматися від поїздок до Ємену через бойові дії.

Коаліція дозволила Червоному Хресту доставити гуманітарну допомогу в Ємен, де з 19 березня загинули більше 500 осіб

Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) отримав дозвіл коаліції на чолі з Саудівською Аравією, яка проводить операцію "Буря рішучості" в Ємені, на доставку медичних матеріалів та персоналу в цю країну. Про це повідомила журналістам у Женеві офіційний представник цієї організації Ситара Джабін.

"Ми отримали дозвіл від коаліції на два літаки: один для доставки вантажів, а другий - для персоналу", - заявив Джабін.

У женевській штаб-квартирі МКЧХ сподіваються, що гуманітарні рейси до столиці Ємену Сани вдасться виконати вже у понеділок, 6 квітня. У минулу суботу МКЧХ закликав до "негайної гуманітарної паузи" в Ємені в зв'язку з важкою ситуацією, що склалася там в результаті бойових дій.

"Всі повітряні, наземні і морські шляхи повинні бути відкриті без зволікання принаймні на 24 години, щоб можна було доставити допомогу людям, відрізаним від решти світу інтенсивними авіаударами і запеклими боями", - наголошувалося в заяві.

Підкреслювалося, що Червоний Хрест готовий негайно направити в республіку морським і повітряним транспортом 48 тонн ліків та хірургічного обладнання, а також намети, генератори та обладнання для ремонту системи водопостачання. В Джібуті знаходиться бригада з чотирьох хірургів і готова виїхати в Ємен.

"Необхідно негайно припинити бойові дії, щоб сім'ї в найбільш постраждалих районах, таких як Аден, могли отримати продовольство, воду та медичну допомогу, - заявив Роберт Мардін, керівник операцій МКЧХ на Близькому і Середньому Сході. - Шанси поранених на виживання залежать від того, надійде чи ні до них допомога протягом годин, а не днів".

Категорія: Бізнес і виробництво | Переглядів: 11194 | Додав: abel | Теги: Ріяд Яссін, приховане постачання зброї, Ємен, постачання зброї Росією | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]