Чт, 2024-04-25, 06:59
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Липень » 2 » Єврогрупа припиняє перемовини з Грецією до референдуму
12:10
Єврогрупа припиняє перемовини з Грецією до референдуму

Закінчилися чергові переговори європейських кредиторів з грецьким урядом щодо порятунку економіки країни. Після засідання глава Єврогрупи Єрун Дейсселблум заявив, що переговори припиняються доти, доки в Греції не пройде народне голосування, намічене на 5 липня.

За його словами, які наводить Reuters, в Єврогрупі не бачать жодних підстав до продовження переговорів після звернення прем'єр-міністра Греції Алексіса Ципраса до нації 1 липня. "Ми будемо чекати результатів референдуму, щоб відштовхуватися від його результатів", - пояснив глава Єврогрупи.

Дейсселблум висловив жаль з приводу ситуації, що склалася. Також він заявив, що повністю підтримує греків у їхньому бажанні залишитися частиною Євросоюзу. Напередодні в Греції пройшли масові акції із закликом голосувати за збереження країни в ЄС на референдумі.

При цьому глава грецького уряду у зверненні до нації, навпаки, закликав народ сказати "ні" на референдумі щодо подальшої економічної долі країни. "Ні" - це буде рішучий крок до нової угоди, яку ми ставимо за мету підписати відразу після недільного референдуму", - пояснив Ципрас.

"Ні" не означає розриву з Європою, але це означає повернення до Європи справжніх цінностей. Відповідь "ні" на референдумі означає сильний тиск з просування до ефективного і життєздатного договору, який не буде підривати наші спроби з відновлення грецької економіки і грецького суспільства", - сказав прем'єр.

За даними ЗМІ, за кілька годин до звернення до нації він надіслав листа європейським кредиторам, в якому фактично погодився на прийняття майже всіх умов щодо продовження програми підтримки грецької економіки. У листі також міститься запит про нову програму фінансової допомоги обсягом 29,1 мільярда євро.

Президент США Барак Обама і прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці в середу обговорили ситуацію в Греції та шляхи збереження країни в єврозоні, повідомляє Білий дім.

"Вони погодилися, що всім сторонам важливо працювати для повернення Греції на шлях реформ та фінансування, що призведе до її зростання і боргової стабільності в складі єврозони. Лідери також відзначили, що їх співробітники знаходяться в тісному контакті і стежать за розвитком економічної ситуації в Греції та на фінансових ринках", - цитує повідомлення преса.

Також сторони обговорили важливість збереження координації в боротьбі з тероризмом.

Кількість туристів у Греції впала на 50 тисяч в перерахунку на добу

Кількість туристів, що бажають в'їхати в грецькі готелі, впало на 50 тисяч в перерахунку на добу. Про це повідомив представник туристичного регулятора країни Андреас Андреадіс, пише Російська служба ВВС.

За словами чиновника, якщо подібна тенденція збережеться, сильно постраждає і ринок праці країни в силу значущості туризму для грецького ВВП.

Самі греки також стали менше витрачати на відпустки у зв'язку з економічною кризою в країні.

Деякі експерти побоюються проблем з постачанням продуктів у грецькі ресторани через масові невиплати по рахунках.

Туристи також скаржаться на труднощі зі зняттям готівки та оплатою банківськими картками в Греції.

Раніше в МВФ підтвердили прохання Греції про продовження виплат за кредитами. Також МВФ офіційно підтвердив, що уряд Греції не здійснив платіж у встановлений термін 1,5 млн євро заборгованості, через що програма фінансування Фонду призупиняється. Таким чином, як зазначили у Фонді, Греція стала першою країною з розвиненою економікою, яка допустила дефолт.

Раніше міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс підтвердив, що країна не виплатить 1,6 млрд євро Міжнародному валютному фонду 30 червня, що фактично означає дефолт країни.

Нагадаємо, парламент Греції вночі проти неділі, 28 червня, схвалив пропозицію прем'єр-міністра країни Алексіса Ципраса провести референдум, на якому населення має вирішити, чи пристане воно на умови кредиторів.

При цьому влада Греції закрила банки країни до 6 липня, заборонила переказ грошей за кордон, а також обмежила суму коштів, що знімаються в банкоматах, до 60 євро на добу.

Греція повинна була виплатити близько 1,5 млрд євро МВФ 5 червня. Афіни провели останнє погашення в сумі близько 750 млн євро, спустошивши резервні рахунки у Фонді, і нещодавно заявили, що сплатити борг у червні не зможуть. В уряді Греції заявили, що вже не можуть йти на поступки в переговорах з кредиторами, і зазначили, що міжнародні структури повинні взяти на себе відповідальність за остаточний результат.

У ЄС були негативно здивовані кроком, на який пішов грецький уряд, висунувши на всенародний референдум 5 липня питання щодо прийняття країною умов міжнародних фінансових кредиторів.

Глава Єврогрупи Єрун Дейсселблум перед початком засідання у Брюсселі назвав рішення про референдум "сумним для Греції" та констатував, що воно "зачинило двері для переговорів".

Єврогрупа припинила програму фіндопомоги Греції.

30 червня Єврокомісія зробила останню спробу врятувати становище, зробивши прем'єр-міністрові Греції Алексісу Ципрасу пропозицію погодитися на виплату боргу з подальшими переговорами.

Варто зазначити, що навіть у такій ситуації кредитний рейтинг Греції на одну сходинку вищий, ніж в України (СС).

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 11128 | Додав: abel | Теги: Греція, цирпас, Афіни | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]