Чт, 2024-03-28, 14:29
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Червень » 9 » "Гени безсоння" людини виявили нідерландські вчені
09:25
"Гени безсоння" людини виявили нідерландські вчені

Дослідницька команда з Амстердамського вільного університету виявили сім генів та три локуси (місця розташування генів на хромосомі), які відповідальні за збільшення ризику розвитку хронічного безсоння. Висновки аналізу науковці опублікували у журналі Nature Genetics.

Аби виявити гени, що пов'язані зі скаргами на безсоння, вчені дослідили та проаналізували дані генофонду понад 113 тисяч людей. Крім власне встановлення означених семи "генів безсоння", було виявлено, що один з них, так званий MEIS1, раніше вже був асоційований з іншими подібними розладами – з синдромом неспокійних ніг зокрема (неприємні відчуття у нижніх кінцівках, які з'являються в спокої та змушують хворого здійснювати полегшуючі їх рухи і часто призводять до порушення сну).

Крім того, науковці виявили, що поряд із загальними генетичними факторами розвитку безсоння існують також відмінності між статями. Зокрема, безсонням частіше страждають жінки – серед добровольців на неї скаржились 33% жінок проти 24% чоловіків. Вчені наполягають, що ці результати дають нове уявлення про генетичну архітектурі безсоння. Також команда виявила сильну генетичну спорідненість у інших захворювань – тривожних розладів, неврозів, депресії. Ці хвороби часто супроводжують безсоння.

Категорія: Здоров'я і медицина | Переглядів: 1815 | Додав: adminA | Теги: Нідерланди, людина, гени безсоння, вчені | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]