Пт, 2024-03-29, 03:06
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Серпень » 25 » Голландія отримає компенсацію - суд у Гаазі визнав Росію винною у порушенні Морської конвенції ООН
11:53
Голландія отримає компенсацію - суд у Гаазі визнав Росію винною у порушенні Морської конвенції ООН

Постійна арбітражна палата, що є органом ООН і розташована в Гаазі (Голландія) 24 серпня оголосила, що Росія визнається винною у порушенні конвенції ООН і має виплатити компенсацію голландській стороні. Таке повідомлення опублікував офіційний сайт суду.

В документі зазначається, що трибунал був створений у відповідності до статуту ООН, а предметом його розгляду стало захоплення російською владою голландського судна Arctic Sunrise, яке використовували екологи з організації GreenPeace.

Інцидент з участю Arctic Sunrise стався 2013 року – тоді екологи, що протестували проти видобутку нафти в Арктиці, прикували себе до плавучої платформи. Росія затримала не лише екологів, але й весь екіпаж та саме судно, що ходило під голландським прапором.

Тим самим Росія порушила вимоги Морської конвенції ООН, стверджували позивачі.

Росія від початку розгляду позову відмовилася брати участь у процесі, не призначила уповноважених та не внесла банківської застави. Однак статут ООН дозволяє виносити рішення без згоди відповідача.

Позов був задоволений судом.

"Суд постановив, що Нідерланди мають право на компенсацію за шкоду, нанесену Arctic Sunrise, а також за матеріальний і нематеріальний збиток Arctic 30 (компанії - власникові судна), суми внесених застав (за членів екіпажу судна)..., а також за понесені Нідерландами витрати у зв'язку видачею банківської гарантії, згідно з постановою Міжнародного трибуналу ООН з морського права", - наголошується в прес-релізі суду.

Суми компенсації наразі не називаються.

Російське видання "Коммерсант" із посиланням на джерело, близьке до уряду Нідерландів, повідомляє, що Росія повинна буде виплатити близько 7 млн євро.

Нагадаємо, судно екологів і команду корабля затримали 19 вересня 2013 після спроби провести акцію проти видобутку нафти на платформі в Печорському морі. Затриманих звинуватили у піратстві, але згодом справу перекваліфікували на хуліганство, й підсудних звільнили під заставу.

У 2014 році судно Arctic Sunrise міжнародної екологічної організації Greenpeace залишило порт міста Мурманськ після майже року арешту в Росії.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1996 | Додав: adminA | Теги: Росія, компенсація, Морська конвенція ООН, Голландія, Суд, гаага | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]