Чт, 2024-03-28, 14:56
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Січень » 4 » Головні знахідки 2016 року назвали археологи українські
15:24
Головні знахідки 2016 року назвали археологи українські

Україна - це археологічний клондайк, оскільки тут жило багато народів, після яких залишилося чимало археологічних знахідок. Про це розповів вчений секретар Інституту археології Олексій Корвін-Піотровський, повідомляє BBC Україна.

Зокрема, у вересні 2016-го археологи відкрили нову модель житла Трипільської культури, яка існувала на території України, Молдови і Румунії у V-III тисячоліттях до нашої ери. Це так звані будинки "на лижах", коли житла трималися на трьох підставках. Таку конструкцію знайшли на Черкащині, розповідає Корвін-Піотровський.

Крім цього, на околиці Харкова в кургані Турецька могила знайшли прикраси скіфських часів, залишки панцира, щит, вістря стріл, кінську збрую і чорнолакову амфору із зображенням хижака. Поховання датоване приблизно V століттям до нашої ери. А на Херсонщині розкопали "молодше" поховання - часів сарматської доби. Там знайшли римську кераміку та золоті прикраси.

З-поміж інших знахідок - залишки будівлі з кісток мамонта на Полтавщині, давньоруське городище в урочищі Феофанія та комплекс підземних споруд XVI-XVII століття у центрі міста Ніжина. А у селі Непоротове на березі Дністра відкрили палеолітичну стоянку, якій приблизно 150 тисяч років. Там знайшли кам'яні знаряддя праці доби раннього палеоліту.

Додамо також, що у листопаді на території Національного заповідника "Острів Хортиця", археологи виявили комплекс для здійснення культових обрядів з кам'яними закладками і предметами культу періоду бронзи - II тис. до н. е.

Категорія: Культура та навчання | Переглядів: 1920 | Додав: adminA | Теги: головні знахідки 2016 року, археологи, україна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]