Пт, 2024-03-29, 11:23
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Червень » 1 » ІД заробляє сотні тисяч доларів, продаючи артефакти Пальміри на чорному ринку
18:10
ІД заробляє сотні тисяч доларів, продаючи артефакти Пальміри на чорному ринку

"Ісламська держава" збагачується, продаючи на чорному ринку награбовані артефакти стародавньої Пальміри. Про це пише американське видання Foreign Policy.

"Механізм їх збуту "Ісламською державою" важливо розуміти тому, що це друге за величиною джерело фінансування терористичного угруповання. Американці, за деякими даними, належать до числа найактивніших покупців", - цитує видання сайт InoPressa.

За словами експертів, вартість цінностей з Пальміри варіюється від кількох сотень до кількох сотень тисяч доларів.

"Все починається з грабіжника з "Ісламської держави", який, власне, краде якийсь предмет з Іраку або Сирії. Потім цей грабіжник вступає в контакт з контрабандистом, який виплачує тому, хто знайшов до 50% передбачуваної ціни артефакту та існуючими підпільними каналами вивозить його з країни", - пише видання.

Предмет, найімовірніше, виявиться в Туреччині, оскільки у контрабандистів "дуже хороші зв'язки з турецькою оргзлочинністю", - говорить Амр Аль-Азм, археолог з Державного університету Шоні (Огайо), який займається відстеженням крадених старожитностей за допомогою супутникових знімків.

Після цього контрабандисти передають цінності продавцям, а ті - дилерам, пояснює Foreign Policy. Потім нечисті на руку вчені та археологи починають створювати "тонку завісу легітимності", тобто придумувати предмету фальшивий провенанс. Після того як покупець і дилер зійдуться в ціні, належить ще вивезти покупку з Туреччини - це зазвичай робиться каналами чорного ринку, причому за деяку доплату процес можна прискорити.

Головне обмеження, за словами Аль-Азма, полягає в тому, що збути куплений на чорному ринку експонат в найближчому майбутньому не вийде. Покупцеві залишається лише хвалитися перед друзями. Втім, років через 15 такі придбання "починають потихеньку виповзати на ринок", додав фахівець.

Нагадаємо, Пальміра (сирійська назва Тадмор, розташований в 240 кілометрах на схід від Дамаска), де знаходяться руїни римських споруд, що входять до списку світової спадщини ЮНЕСКО, 21 травня перейшла під контроль бойовиків.

Взяття цього міста стало найгучнішим успіхом ІД на сирійському фронті. Командування сирійської армії після запеклих боїв прийняло рішення вивести війська з Пальміри. В ООН захоплення стародавнього міста розцінили як "варварський теракт". Під час відступу сирійська армія встигла вивезти десятки пам'яток мистецтва.

Пальміра, в якій знаходяться пам'ятки архітектури I і II тисячоліття, занесена до списку об'єктів Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. За переказами, місто заснував цар Соломон. На початку нашої ери Пальміра була столицею невеликого арабського царства, залежного від Риму. Через неї йшли караванні шляхи від середземноморського узбережжя до Месопотамії і Персії. При цариці Зенобії місто повстало проти римського панування, і на певний час Пальміра стала самостійним царством, але потім римляни знову завоювали і пограбували місто.

Категорія: Культура та навчання | Переглядів: 11066 | Додав: abel | Теги: ЮНЕСКО, Пальміра | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]