Чт, 2024-03-28, 22:19
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Квітень » 3 » Іран обмежує ядерну програму. Світ знімає санкції. Ізраїль нервує
11:02
Іран обмежує ядерну програму. Світ знімає санкції. Ізраїль нервує

Глава МЗС Ірану Джавад Заріф і глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні розповіли, чим закінчилися багатоденні переговори в швейцарській Лозанні, які почалися 26 березня. Влада Ірану погоджується обмежити запаси урану, а США зніме санкції з республіки - це випливає з підсумкової заяви, яку зачитали по черзі Могеріні і Зариф (англійською та арабською мовами). Прес-конференція транслювалася в прямому ефірі на телеканалі Euronews.

У заяві зазначено, що запаси урану в Ірані буде обмежено на певний період, в країні не будуть створюватися нові атомні центри. Наявні запаси урану підуть тільки на наукові цілі, надлишки вивезуть з країни.

Єдиним іранським центром для збагачення урану буде Натанц. База в Фордо буде використовуватися не для збагачення, а в наукових цілях. Міжнародне підприємство візьметься до модернізації реактора в Араці, щоб він надалі не міг виробляти плутоній. При цьому жоден з ядерних об'єктів Ірану не буде демонтовано.

Щоб контролювати виконання угоди, МАГАТЕ отримає широкий доступ на об'єкти. Відразу після укладення договору США і ЄС припинять дію санкцій. Це відбуватиметься паралельно зі скасуванням санкцій РБ ООН.

Як йдеться в заяві, поки що не написаний "повноцінний" договір, проте готується рамкова угода. Узгодження всіх питань закінчать до 30 червня, пообіцяли Могеріні і Зариф.

Інспектори МАГАТЕ отримають широкий доступ на ядерні об'єкти Ірану терміном щонайменше на 20 років, уточнив глава Держдепу США Джон Керрі, слова якого наводить ТАСС. Він уточнив, що завод у Натанзі буде виробляти уран, збагачений до 3,76%.

Обама: шлях дипломатії кращий, ніж війна

Пізніше президент США Барак Обама назвав досягнуту угоду "історичною", спрямованою на нерозповсюдження ядерної зброї. "Ця угода - великий внесок у безпеку", - констатував він. Він порадів, що Іран погодився на "найсуворіші інспекції", і зазначив: "Очевидно, що Іран не буде здатний створити ядерну зброю".

Президент зізнався, що США роздумували над можливістю військового втручання в країну, але зауважив, що мирний шлях набагато кращий. Він закликав Конгрес схвалити зняття санкцій з Ірану, заявивши, що це "питання війни і миру". У випадку, якщо Іран не виконуватиме угоду, санкції знову будуть запроваджені, пообіцяв Обама.

Він попросив відповісти на запитання - хіба ця угода не краща, ніж ще одна війна на Близькому Сході? Він також попередив конгресменів, що якщо ті не схвалять цю угоду, то відповідальність за війну буде покладено на США.

Нетаньяху: угода загрожує існуванню Ізраїлю

Ізраїльський прем'єр-міністр Беньямін Нетаньяху в телефонній бесіді з президентом США заявив, що угода з Іраном, заснована на досягнутих домовленостях, буде загрожувати існуванню Ізраїлю. Нетаньяху став одним з перших, з ким Обама обговорив підсумкову угоду в спробі знизити заклопотаність Ізраїлю, що виступає за ізоляцію Ірану.

Згідно з повідомленням прес-служби Білого дому, в ході бесіди, що відбулася за ініціативою американської сторони, обговорювалися деталі рамкової угоди щодо іранської ядерної програми, досягнутої напередодні на переговорах в Лозанні (Швейцарія). Нетаньяху, зокрема, заявив, що Ізраїль рішуче протестує проти досягнутої угоди.

Президент США висловив переконання, що в рамках досягнутої угоди у Тегерана не залишається можливості виробляти ядерну зброю. Глава Білого дому нагадав, що раніше Іран виконував всі умови укладених з Заходом договорів, і дозволив збільшити кількість перевірок. Якщо ж Тегеран спробує обдурити Вашингтон, то "світ буде знати про це". Він також запевнив, що санкції, накладені на Тегеран у зв'язку з підтримкою терористичних організацій, діятимуть і надалі.

Президент США також наголосив, що "віддав розпорядження членам своєї команди з національної безпеки розширити консультації з новим ізраїльським урядом з приводу того, як ми надалі можемо зміцнювати нашу співпрацю в убезпеченні Ізраїлю і залишатися пильними в сенсі протистояння загрозам, що походять від Ірану". (Цитата за російським інформагентством "Новости".)

Раніше Обама звернувся до Саудівської Аравії та інших країн Перської затоки, котрі побоюються дедалі більшого впливу Ірану, і запросив їх у Кемп-Девід на саміт. Зустріч, імовірно, відбудеться до кінця весни.

У найрізкіших висловах ставлення Ізраїлю до угоди раніше висловив міністр стратегії і розвідки Юваль Штайніц. Він заявив, що учасники переговорів "відірвані від дійсності": "Коли представники "шістки" обмінювалися рукостисканнями з іранцями в Лозанні, Іран продовжив свій терор у Ємені і завоювання руками терористів Близького Сходу". За словами ізраїльського міністра, "усмішки в Лозанні не підтверджені реальними результатами", а "Іран усе ще відмовляється йти на поступки і залишається головною загрозою Ізраїлю і Близького Сходу".

Зазначимо, як "історичну помилку" прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху охарактеризував торішні проміжні женевські угоди з Іраном, які тоді зберегли право на самостійне збагачення урану за деякого ослаблення зовнішнього пресингу.

Іран та Ізраїль не мають жодних дипломатичних зв'язків. Попередній президент країни Махмуд Ахмадінежад неодноразово погрожував "стерти Ізраїль з лиця землі". Іран, як підозрюють, надає підтримку екстремістським організаціям, які протистоять Ізраїлю - ХАМАСу і ліванській "Хезболлі".

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11052 | Додав: abel | Теги: Іран обмежує ядерну програму, Світ знімає санкції, Ізраїль нервує | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]