Чт, 2024-03-28, 18:09
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Травень » 25 » Яценюк хоче "розбити" картельні змови у сфері енергетики
15:39
Яценюк хоче "розбити" картельні змови у сфері енергетики

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив новому керівництву Антимонопольного комітету "розбити" наявні в країні картельні змови й монополії насамперед на ринку енергетики, включаючи ринок газу, нафти й нафтопродуктів та електроенергії.

Про це Яценюк сказав під час представлення нового голови АМКУ Юрія Терентьєва.

За словами Яценюка, АМКУ повинен забезпечити бізнесу рівний доступ до ресурсів, що дасть змогу компаніям розвиватися.

"Які основні завдання я просив би, щоб ви (Юрій Терентьєв - ред.), як голова АМКУ, поставили перед собою? Насамперед йдеться про монопольні змови та неконкурентні дії на ринку енергетики. Облгази, газові компанії, які і фактично і юридично зловживають своїм монопольним становищем на ринку. Електроенергетичні компанії, які також, за окремими експертними висновками, зловживають своїм монопольним становищем на ринку. Демонополізація енергетичного сектора держави - і щодо газу, і щодо електроенергії, і щодо нафти та нафтопродуктів. Це має бути одним із завдань АМКУ, і це те, що дасть можливість людям отримати дешевшу та якіснішу послугу", - сказав Яценюк.

"За часи незалежності України було створено картелі, які розвивалися на економічних і політичних змовах. І тепер завдання – розбити ці картелі. Знищити антиконкурентні змови, витягнути на світло, хто за цим стоїть. Дати можливість іноземному бізнесу, українським компаніям вільно розвиватися і мати рівноправний доступ до всіх ресурсів", - сказав Яценюк.

Він наголосив, що політична й економічна монополія призводять до політичного банкрутства й економічного зубожіння. "Нам вдалося на даному етапі зруйнувати політичну монополію. І хоч би хто нині захотів повернути собі повноваження, які були у попередньої влади, буде приречений на поразку, - сказав Яценюк. – Конкуренція – це демократія в економіці. Нам потрібна не одна компанія, а десятки компаній. Нам потрібна не монополія, а потрібна конкуренція. Нам потрібна боротьба між компаніями за те, яку надати послугу, яка якість цієї послуги і, відповідно, яка ціна цієї послуги. Завдання Антимонопольного комітету України – забезпечити право вибору українців".

При цьому, говорячи про першочергові завдання АМКУ, Яценюк зазначив, що головне зараз – навести порядок в енергетичній сфері. "Які б завдання я ставив? Насамперед, йдеться про монопольні змови й неконкурентні дії на ринку енергетики. Це облгази, які фактично і юридично зловживають своїм монопольним становищем, енергетичні компанії, які також, за окремими оцінками експертів, зловживають своїм монопольним становищем. Демонополізація енергетичного сектору, як по газу, електроенергії, нафти і нафтопродуктів – це те, що врешті-решт дасть змогу людям отримати якісну послугу. Наша кінцева мета – підприємці і люди, пов`язані з послугами".

Крім ринку електроенергетики Яценюк доручив розібратися із ситуацією на ринку фармацевтичної продукції. "Це стосується як змов на ринку фармпродукції. Я розумію, що це не тільки ваша (АМКУ – ред.) компетенція, але разом з Лікслужбою і Міністерством охорони здоров`я, це питання якості медпрепаратів і лікарських засобів. Тобто, демонополізація ринку медпрепаратів і лікарських засобів означає зменшення ціни і поліпшення якості", - наголосив Яценюк.

Він також доручив керівництву АМКУ протягом трьох місяців визначити найважливіші і найчутливіші для українського споживача ринки, на яких можуть бути ознаки картельних змов, зустрітися з представниками провідних ділових асоціацій, а також експертами Єврокомісії, які можуть дати свої рекомендації щодо проведення розслідувань.

Нагадаємо, Рада призначила Терентьєва главою АМКУ 19 травня.

Раніше президент України Петро Порошенко заявив про необхідність навести порядок і повернути конкуренцію в енергетичну галузь і підкреслив важливість демонополізації, диверсифікації та деолігархізації енергетичного ринку як необхідні принципи забезпечення його безпеки.

Крім того, ЗМІ повідомляли, що РНБО підготувала проект постанови з врегулювання ситуації в енергетиці, яке спрямоване на зниження монопольного становища олігарха Ріната Ахметова на енергетичному ринку.

Яценюк доручив АМКУ зробити все необхідне для залучення "Газпрому" до відповідальності за монополізм

Прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив керівництву Антимонопольного комітету України зробити все необхідне для притягнення до відповідальності російського газового монополіста компанії "Газпром" за порушення антимонопольного законодавства України і монополізм на українському ринку газу.

Очільник уряду наголосив, що на "Газпром" може бути накладено штраф, розмір якого становитиме близько 10% загальної виручки компанії.

"Найважливіше питання – Кабмін звернувся до Антимонопольного комітету з пропозицією почати розслідування проти російського газового монополіста компанії "Газпром". Таке ж розслідування проводиться Єврокомісією проти російської компанії, і прошу АМКУ разом з нашими європейськими партнерами докласти максимум зусиль для притягнення до відповідальності російського монополіста, а саме "Газпрому" за зловживання своїм монопольним становищем на українському ринку, - сказав Яценюк. - Нагадаю, що загальна сума штрафу може сягати до 10% від загального обсягу виручки, отриманої "Газпромом" на українській території".

Прем`єр-міністр наголосив, що це вкрай важливо як для енергонезалежності України, так і для демонополізації ринку та виконання положень Третього енергопакета.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України 22 квітня ухвалив розпорядження, яким звернувся в АМКУ з приводу порушень ВАТ "Газпром" законодавства про захист економічної конкуренції.

Раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Київ планує звернутися до Європейського Союзу з тим, щоб спільно проводити розслідування факту монополії "Газпрому" на ринках як ЄС, так і України.

13 травня Антимонопольний комітет України почав розслідування за ознаками порушення українського законодавства про захист економічної конкуренції у відношенні ВАТ "Газпром".

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 11041 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]