Пт, 2024-04-26, 02:38
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Травень » 2 » Які мінерали необхідні для організму розповіли лікарі
00:49
Які мінерали необхідні для організму розповіли лікарі

Домогтися нормального самопочуття і підтримувати здоров'я на належному рівні можна при балансі вітамінів і мінералів.

Іноді їх не вистачає, що проявляється різною симптоматикою – головні болі, млявість, проблеми зі шкірою і багато іншого. Необхідні вітаміни і мінерали для організму можна вживати разом з їжею, підбираючи раціон індивідуально за потребами. Альтернатива – приймання спеціальних добавок, які допомагають подбати про здоров'я.

Мінерали для організму – міф чи реальна необхідність?

Мінеральні елементи відіграють вкрай важливу роль у роботі всіх систем організму людини. Бувши практично наночастинками, вони впливають на біохімічні процеси, що проходять в клітинах всіх органів.

Кожен з мінералів, будь то поширене залізо або менш відомий молібден, по-своєму відповідає за один або кілька процесів. Наприклад, залізо відіграє активну роль у здатності еритроцитів переносити кисень по крові в усі частини тіла людини. Недолік заліза може привести до кисневого голодування і поступового розвитку патологій.

Важливо уникати нестачі мінералів в організмі, яких налічується більше за 20. Але також негативно на розвиток органів впливає і надлишок мінеральних елементів. Для підтримки нормальної роботи всіх органів і виконання ними необхідного функціоналу потрібно досягати і підтримувати баланс мінералів в організмі.

Де взяти мінерали для організму?

Мінерали для організму можуть надходити з декількох джерел. В першу чергу в якості головного джерела, звичайно ж, розглядаються харчові продукти як тваринного, так і рослинного походження. Однак у такому способі поповнення балансу мінералів є і деякі недоліки. Зокрема, необхідно стежити за складом продуктів, звертаючи увагу на вміст у раціоні тих чи інших мікроелементів і думати, де взяти мінерали для організму.

Найбільш зручним є варіант вживання комплексних вітамінних добавок. У них, як правило, вже знаходиться повністю збалансований набір необхідних для людини мікроелементів. Щоденне приймання комплексних препаратів допомагає розв’язати проблему авітамінозу і збалансованого складу мінералів в організмі.

Необхідні вітаміни і мінерали для організму

Орган, який дозволяє вам думати, вчитися, запам'ятовувати і концентруватися, – це мозок. Поживні речовини, що надходять в організм, мають великий вплив на його нормальне функціонування.

Отже, як ефективно поліпшити пам'ять і концентрацію уваги? Ваша дієта повинна бути багата мінералами і вітамінами. Ці ж речовини важливі для роботи організму в цілому:

  • Вітамін B1 дуже важливий для роботи мозку, а саме для передачі нервових імпульсів. Його недолік викликає їх пошкодження, яке позначається на роботі всієї нервової системи. Вітамін PP, недолік якого послаблює пам'ять і концентрацію уваги, викликає проблеми зі швидким спілкуванням і концентрацією уваги. Вітамін B6 також впливає на роботу нервової системи. Коли його недостатньо в організмі, це може викликати передчасне старіння нервових клітин і навіть привести до депресії. Щоб протидіяти цьому, варто включити у свій раціон, наприклад, волоські горіхи, фундук, лимони, апельсини.
  • Магній підтримує концентрацію, знімає стрес і напругу.
  • Цинк – ще один елемент, який захищає нервову систему і підтримує пам'ять.
  • Калій допомагає насичувати мозок киснем і підтримує нормальне функціонування нервів.
  • Фосфор покращує пам'ять, а також настрій.
  • Залізо – дуже важливий переносник кисню, що доставляється в мозок через кровотік.
  • Вітамін C підвищує імунітет, дарує стійкість до вірусних і простудних захворювань.
  • Холін допомагає поліпшити пам'ять.

Всі ці інгредієнти можуть бути доставлені в організм не тільки шляхом природної дієти, але і за допомогою відповідних добавок. Їх баланс – гарантія здоров'я, нормального самопочуття, гарного настрою.

Продукти: де отримати мінерали для організму?

Для організму цінні овочі, фрукти, м'ясо, риба, бобові. Вони містять корисні мінерали для організму, а також вітаміни:

  • Для отримання вітаміну B1 необхідно вживати горіхи, насіння соняшнику, квасолю.
  • Добрими джерелами вітаміну РР є печінка, яйця, сир.
  • Виноград, сливи виноградний сік багаті на вітамін B6.
  • Щоб спорядити організм потрібною дозою магнію, варто включити в раціон молоко, йогурт і кефір. Хорошим рішенням також є заміна білого хліба на хліб з непросіяного борошна.
  • Цинк міститься в устрицях, бобах і горіхах.
  • Калій міститься у великих кількостях у бананах, помідорах, смородині, горіхах і бобових.
  • Фосфор міститься в основному в сирі, м'ясі та рибі.
  •  Варто включити в раціон печінку і червоне м'ясо, бобові, крупи і сухофрукти, в яких багато заліза.
  • Найкраще джерело холіну – лецитин, який міститься в соєвих продуктах, яйцях і яловичині.

Цінним джерелом енергії, необхідної для правильного функціонування мозку і організму в цілому, також є вуглеводи. Найкориснішими для мозку є складні вуглеводи, що містяться в цілозерновому хлібі, крупі, коричневому рисі, пасті з непросіяного борошна, мюслі і вівсянці.

Ще одним важливим будівельним блоком органу є білок, який відповідає за регенерацію нервових клітин. Він міститься в нежирному м'ясі, сирі і рибі.

Категорія: Здоров'я і медицина | Переглядів: 1143 | Додав: admin | Теги: організм, мінерали | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]