Сб, 2024-04-27, 04:03
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Квітень » 30 » Хаббл помітив галактичне місце вибуху далекої зірки
00:11
Хаббл помітив галактичне місце вибуху далекої зірки

Область, зображена космічним телескопом Хаббла, потрапила в центр уваги три роки тому після того, як астрономи стали свідками насильницької смерті однієї з її масивних зірок лише через кілька днів після того, як у неї закінчилося паливо та вибухнула наднова.

На свіжому зображенні зображено далеку галактику UGC 678, яка лежить на відстані 260 мільйонів світлових років від Землі в сузір’ї Риб. Хоча астрономи дуже мало знають про формування та структуру галактики, минулі спостереження за допомогою різних телескопів показали, що це інтригуючий об’єкт.

2 грудня 2020 року астрономи знайшли докази "величезного вибуху наднової" поблизу серця галактики, який показує, що зірка, у багато разів масивніша за Сонце, втратила паливо та провалилася під дією власної гравітації.

Послідувала вибухова смерть таємничої зірки(відкривається в новій вкладці)був помічений системою сповіщень про останнє зіткнення з Землею астероїдів (ATLAS), яка являє собою мережу з чотирьох телескопів на Гаваях, у Чилі та Південній Африці, яка шукає в небі навколоземні астероїди. Хоча основна увага ATLAS полягає в тому, щоб попередити астрономів про об’єкти, які вплинуть на Землю, проєкт також позначає раптові зміни в сигналах від небесних об’єктів, як-от ті, що виникли внаслідок насильницької смерті зірки в галактиці UGC 678.

Астрономи, які повідомили про відкриття цієї наднової у 2020 році сказали, що побачили подію "протягом кількох днів після вибуху", і закликали до більш детальних спостережень. Через два тижні після відкриття космічний корабель Європейського космічного агентства (ESA) Gaia підтвердив, що яскраве світло, яке бачили астрономи, справді було спричинене надновою.

Подальші дослідження UGC 678 включають спостереження за допомогою телескопа панорамного огляду та системи швидкого реагування, або Pan-STARRS, на Гаваях. Хаббл також двічі спостерігав за галактикою, щоб знайти залишки, що залишилися після вибуху, «в надії розкопати підказки до ідентичності зірки, яка породила наднову 2020 року», — написали представники ESA в описі зображення, опубліковано в понеділок (17 квітня). Кілька таких виявлень допомогли астрономам точно визначити, як виглядає галактика, але вони ще не знають багато про саму зірку, що спалахнула.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1141 | Додав: admin | Теги: галактика, Зірка, Вибух, Хаббл | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]