Вт, 2024-04-16, 21:39
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2014 » Грудень » 29 » Хорватія не змогла обрати президента в першому турі
13:42
Хорватія не змогла обрати президента в першому турі

Перший тур президентських виборів у Хорватії, який відбувся 28 грудня, не виявив переможця. Після опрацювання 99,87% бюлетенів нинішній глава держави Іво Йосипович отримав 38,49% голосів, а його найближчий кандидат, представник правоцентристської партії "Хорватська демократична співдружність" Колінда Грабар-Кітарович - 37,18%, повідомляє Večernji list. Другий тур заплановано на 11 січня 2015 року.

Для перемоги в першому турі одному з кандидатів потрібно було набрати понад 50% плюс один голос. Явка перевищила 47%. Йосипович припускає, що в наступному турі вона буде значно вищою.

Всього на пост президента балотувалися чотири кандидати. Крім Йосиповича і Грабар-Кітарович, яка раніше була міністром закордонних справ Хорватії, за найвищий державний пост також боролися цивільний активіст Іван Синчич, голова правоцентристської партії "Хорватський світанок" Мілан Куюнджич. За них проголосували 16,43% і 6,30% виборців відповідно. Ще 1,56% бюлетенів визнали недійсними.

Йосипович назвав себе переможцем першого туру, заявивши, що виграє і в другому турі. Грабар-Кітарович, зі свого боку, зазначила, що "її результат є лише початком" і "робота тільки починається".

Президент Хорватії обирається терміном на п'ять років під час загальнонаціонального голосування. Одна людина не може бути обрана президентом більше двох разів.

Нинішні президентські вибори стали шостими в історії Хорватії, яка проголосила незалежність у 1991 році. Крім того, це перші президентські вибори після вступу країни до Євросоюзу в 2013 році. Правом голосу володіє 3,77 мільйона повнолітніх громадян країни.

Йосипович, член Соціал-демократичної партії, став главою держави в 2010 році.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11126 | Додав: admin | Теги: перший тур, Хорватія, президент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]