Ср, 2024-04-24, 16:17
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Вересень » 9 » КНДР провела випробування найпотужнішої ядерної бомби
10:08
КНДР провела випробування найпотужнішої ядерної бомби

 На території Північної Кореї зафіксовано сейсмічну подію магнітудою 5,3. Епіцентр землетрусу розташований поруч з населеним пунктом, віддалений на 20 кілометрів від ядерного полігону Пангірі. У Південній Кореї екстрено збирається засідання Ради безпеки. У Білому домі США "вивчають дані".

Пізніше Геологічна служба США класифікувала підземні поштовхи як "вибух". У повідомленні зазначається: отримані дані не дозволяють судити про те, був це вибух ядерної бомби чи будь-якої іншої.

Південнокорейське агентство Yonhap, виходячи з магнітуди поштовхів, оцінило потужність вибуху в 10 кілотонн, назвавши його найпотужнішим з усіх випробувань, проведених КНДР.

Вибух стався о 9.30 ранку за місцевим часом, епіцентр мав нульову глибину.

Південнокорейське Національне метеорологічне бюро також зазначило, що коливання ґрунту мали техногенний характер. Як сказало в зв'язку з цим південнокорейське урядове джерело інформаційному агентству Yonhap, "існує високий шанс, що Північна Корея провела чергове ядерне випробування, приурочивши його до дня заснування країни, який відзначається сьогодні".

Уряд Японії виступатиме за екстрене скликання Ради Безпеки ООН в тому випадку, якщо факт проведення КНДР нового ядерного випробування підтвердиться, заявив глава МЗС Японії Фуміо Кісіда. Обговорення минулого випробування, яке Пхеньян провів у січні, обернулося суттєвим посиленням санкцій.

ООН відстежує ситуацію на Корейському півострові після ядерного випробування, проведеного КНДР. Про це заявив ТАСС офіційний представник генерального секретаря всесвітньої організації Стефан Дюжаррік.

Аналітик Джефрі Левіс з Мідлбурського інституту міжнародних досліджень, що в Каліфорнії, розповів Reuters, що ядерний заряд, випробування якого КНДР, імовірно, провела сьогодні вночі, був найпотужнішим з часу отримання Пхеньяном доступу до цієї технології.

"До цього дня це випробування стало найпотужнішим для КНДР - мінімум 20-30 кілотонн", - сказав Левіс.

Попередні оцінки січневого північнокорейського ядерного випробування показали силу вибуху "лише" в 6 кілотонн.

Reuters повідомляє, що після тривожних повідомлень, що свідчать про ймовірне продовження програми ядерних випробувань у КНДР, динаміка торгів на японських біржах змінилася з позитивної на негативну через побоювання напруженості на півострові.

Попереднього разу КНДР здійснювала вибух потужної бомби на своїй території 6 січня. Офіційні ЗМІ оголосили, що це була не ядерна бомба, а воднева. А лідер Північної Кореї Кім Чен Ин пояснив, що такий захід був необхідний для "збереження порядку" на півострові і захисту від нападу.

Місяць по тому, 7 лютого, був запущений супутник - за допомогою ракети-носія, яка може бути використана для заподіяння ядерного удару.

Після активізації військових випробувань КНДР на початку цього року в березні Рада Безпеки ООН схвалила нову, безпрецедентно жорстку резолюцію щодо Північної Кореї. Документ передбачав заборону на експорт Пхеньяном вугілля, залізної руди, титану, ванадію, золота та інших цінних металів, а також ембарго на постачання до КНДР авіаційного та ракетного палива. Крім того, накладено санкції на банківський сектор, запроваджено обов'язкові перевірки вантажів і адресні заходи проти осіб та організацій, пов'язаних з ядерною і ракетною програмами. Санкції щодо країни розширили також Південна Корея і США.

Після запусків Північною Кореєю ракет у Японське море влітку Японія закликала ООН до ще більшого посилення режиму санкцій.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1878 | Додав: adminA | Теги: ядерна бомба кндр, випробування, провела | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]