Пт, 2024-03-29, 13:01
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2021 » Січень » 19 » Купувати валюту в населення через термінали дозволили банкам
00:22
Купувати валюту в населення через термінали дозволили банкам

купівля валюта Національний банк України дозволив банкам і небанківським фінансовим організаціям купувати валюту у населення за безготівкові гривні через термінали самообслуговування і затвердив порядок таких операцій.

Зокрема, визначено, що після продажу валюти через термінали гривневі кошти зараховуватимуться на особисті поточні рахунки фізичних осіб, повідомляє прес-служба НБУ.

Дозвіл НБУ ухвалено в рамках програми валютної лібералізації, що включає скасування обмежень, які втратили свою актуальність.

Крім дозволу купувати валюту через термінали, Нацбанк зняв заборону для юросіб на проведення операцій з продажу валюти на умовах «форвард». Раніше такі операції проводилися тільки з метою хеджування ризиків зміни курсу за експортно-імпортними операціями, за кредитними договорами та для купівлі юрособами-нерезидентами облігацій внутрішньої позики.

Також НБУ скасував заборону на операції фізосіб з купівлі та продажу валюти за гривні в умовах «форвард», на операції купівлі-продажу валюти і банківських металів на умовах маржинальної торгівлі і на розрахунки в іноземній валюті при купівлі державних цінних паперів, номінованих у валюті.

Ще одна скасована заборона – проведення банками операцій на умовах «своп» з фізособами-резидентами, якщо перша частина такої операції передбачає продаж клієнту іноземної валюти або банківських металів.

З метою сприяння використанню цифрових аналогів паперових документів, Нацбанк уточнив вимоги до перекладу фізособами грошей за кордон у валюті й отримання валютних переказів. Тепер, для проведення таких операцій фізособи можуть використовувати цифрові паспорти у додатку «Дія».

Зазначені зміни затверджені в постанові НБУ від 15 січня 2021 року і набрали чинності з 17 січня поточного року.

Нагадаємо,  7 лютого 2019 року набув чинності закон «Про валюту і валютні операції», прийнятий Верховною Радою в червні. Він запровадив низку змін, спрямованих на лібералізацію валютного ринку. Серед перших кроків – дозвіл на придбання населенням валюти онлайн в межах еквівалента 150 тис. грн на добу, скасування валютного нагляду над операціями на суму до 150 тис. грн (потенційно ліміт можуть підвищити до 300 тис. грн) і розширення граничного терміну розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами з 180 до 365 днів. Загалом документ скасовує понад 20 валютних обмежень для бізнесу та громадян.

Крім цього, Нацбанк дозволив придбання валюти за кредитні кошти. Тепер клієнти можуть купити валюту онлайн не тільки за рахунок грошей на картах, але і за рахунок кредитного ліміту.

Влітку 2020 року Нацбанк дозволив продаж валюти в режимі онлайн не лише банкам, а й небанківським фінансовим установам.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 1362 | Додав: admin | Теги: Купівля, валюта, термінал, банк | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]