Чт, 2024-03-28, 18:34
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2020 » Листопад » 18 » Менш ніж за 200 000 років сформувалася Сонячна система
00:06
Менш ніж за 200 000 років сформувалася Сонячна система

сонячна система Приблизно 4,5 млрд років тому Сонячна система сформувалася за дуже короткий (в космічному масштабі) проміжок часу — всього за 200 000 років. До такого висновку прийшла група вчених Ліверморської національної лабораторії Лоуренса (LLNL) після вивчення ізотопів елемента молібдену, виявленого на метеоритах.

Матеріал, з якого складається Сонце і решта його системи, утворився в результаті колапсу великої хмари газу і пилу близько 4,5 млрд років тому. Спостерігаючи за іншими зоряними системами, які сформувалися, так само як наша, астрономи зробили висновок, що буде потрібно близько 1-2 млн років для колапсу хмари й запалювання зірки. Однак дослідження, опубліковане в журналі Science — перше, яке може дати цифри по нашій сонячній системі.

«Раніше терміни формування нашої Сонячної системи не були відомі», — заявив космохімік LLNL Грег Бреннеке, провідний автор статті, — Ця робота показує, що колапс, який привів до формування Сонячної системи, стався дуже швидко, менш ніж за 200 000 років. Якщо ми масштабуємо все це до тривалості життя людини, формування Сонячної системи буде порівнянно з вагітністю тривалістю близько 12 годин замість дев’яти місяців. Це був дуже швидкий  процес».

Найстаріші датовані тверді речовини в Сонячній системі це важливі структурні елементи метеоритів — включення, багаті кальцієм і алюмінієм (calcium-aluminum-rich inclusion, CAI). Ці включення розміром від мікрометра до сантиметра в метеоритах утворилися в теплих середовищах, понад 1300 К (1027 ° C) поблизу молодого Сонця. Потім вони були перенесені в регіон, де утворилися вуглецеві хондритові метеорити (і їх батьківські тіла). Більшість CAI сформувалися 4,567 мільярда років назад, за період приблизно від 40 000 до 200 000 років.

Міжнародна група вчених виміряла ізотопний склад молібдену (Mo) і склад мікроелементів різних CAI, взятих з вуглецевих хондритових метеоритів, включаючи і «Альєнде». Це найбільший вуглецевий хондрит, виявлений на Землі. Вони виявили, що різні ізотопні склади молібдену в CAI охоплюють весь діапазон матеріалу, який утворився в протопланетному диску. На основі цих даних вони дійшли висновку, що ці включення повинні були утворитися в період схлопування хмар.

Спостережуваний проміжок часу акреції (зростання) зірок (1-2 млн років) набагато більший, ніж було потрібно для формування CAI. Таким чином, вчені змогли точно визначити, яка астрономічна фаза в формуванні Сонячної системи була зафіксована появою включень, багатих кальцієм і алюмінієм. І, в кінцевому підсумку, як швидко утворився матеріал, з якого складається Сонячна система.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1371 | Додав: admin | Теги: система, сонячна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]